'Fındık Sütünden Dondurma'ya Patent Alındı

ODÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mazı: 'Bu çalışma, fındığın yeni bir ürüne dönüşmüş olmasından dolayı önemlidir'

Ordu Üniversitesince (ODÜ) kentte yerel tatların zenginleştirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında hazırlanan 'fındık sütlü dondurma'ya patent alındı.

ODÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen Mazı tarafından yürütülen 'fındık sütünden dondurma üretimi' çalışması kapsamında, ilk olarak kabuğundan ayrılan kavrulmuş veya kavrulmamış fındığın ıslatılması, öğütülmesi, süzülmesi, ısıtılması ve homojenleşmesiyle 'fındık sütü' elde edildi.

Ardından fındık sütü ile dondurma yapımında kullanılan malzemeler makinede karıştırıldı. Bu şekilde hazırlanan dondurmaya, Türk Patent Enstitüsü tarafından patent belgesi verildi.

Mazı, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık sütlü dondurmanın, her yaştan kişi ve toplumun tüm kesimi tarafından rahatlıkla tüketilebileceğini söyledi.

Bu dondurmanın, diyet yaparak sağlıklı beslenmek isteyenler, vejetaryenler, çeşitli nedenlerle süt ve süt ürünlerini tüketemeyenler için lezzetli ve sağlıklı bir seçenek olduğuna işaret eden Mazı, 'Buluş, laktoz tahammülsüzlüğü çekenlerin tüketimine uygun, antioksidan kapasitesi yüksek, doymuş yağ oranı düşük, lezzetli bir ürün olan fındık sütünden dondurma üretim yöntemi gerçekleştirilmesine yöneliktir.' ifadesini kullandı.

Fındık sütlü dondurmanın patentini almak için ilk başvuruyu 2014'te yaptıklarını bildiren Mazı, lisans öğrencileriyle sürekli çalışma yürüterek ürünü biraz daha ileriye taşıdıklarını kaydetti.

Mazı, 21 Ekim'de patent işleminin sonuçlandığını belirterek, 'Fındık sütlü dondurma, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Bu çalışma, fındığın yeni bir ürüne dönüşmüş olmasından dolayı önemlidir. Bundan sonra yapılacak çalışmalar için teşvik olacağını düşünüyorum.' diye konuştu.
Kaynak: AA