Çin'de Yolsuzlukla Mücadele

Çin, yolsuzlukla mücadelede tüm birimleri bölgesel olarak tek çatı altında toplayacak.

Çin, yolsuzlukla mücadele birimlerini eyaletlerde oluşturacağı yeni komisyonlar bünyesinde toplayacak.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi, yolsuzlukla mücadelede ülkedeki tüm kamu çalışanlarının izlenmesi ve bu konudaki tüm birimlerin bir arada olması amacıyla bölgesel olarak yeni komisyonlar oluşturulacağını açıkladı.

Komite, yolsuzluk konusunda yeni denetim komisyonlarının başkent Pekin, Şanşi ve Cıciang eyaletlerinde pilot uygulama olarak başlatılacağını ve daha sonra tüm bölgelerde uygulamaya geçileceğini belirtti.

Bu uygulama ile yeni komisyonların, ÇKP'nin alt kanadında farklı bir bölüm olarak işlev görmesi ve ülkedeki tüm yolsuzlukla mücadele birimlerinin bu komisyonlara dahil edilmesi amaçlanırken, komisyon yetkilileri eyalet meclisleri tarafından atanacak.

Ayrıca, eyaletlerde kurulacak yeni komisyonlar bölgedeki mahkeme, savcılık ve eyalet yetkilileri ile işbirliği içinde olacak.

Diğer yandan, Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu Başkanı Vang Çişan, devlet ve parti gücünü zayıflatmaya çalışanlara karşı ÇKP'nin tüm üyelerinin tetikte olması, parti ilkelerine uymaları konusunda uyarıda bulundu.

Pekin yönetimi, güncel olarak yolsuzlukla mücadele ve incelemelerini Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu, Denetim Bakanlığı, Ulusal Yolsuzluk Önleme Bürosu, Yüksek Savcılıkların bünyesindeki yolsuzlukla mücadele ofisleri ile yürütüyor.

Geçtiğimiz dönemlerde yolsuzluk soruşturmalarına adı karışan üst düzey yetkililerden, Çin Politbüro daimi komitesinin eski üyelerinden Cou Yongkang, devlet sırlarını ifşa etmek, rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmak, ülkenin bir dönem en güçlü siyasetçilerinden eski politbüro üyesi ve Çongçing valisi Bo Şilay da yolsuzluk yapmak ve görevini kötüye kullanmak suçlamalarıyla partiden ihraç edilmiş ve müebbet hapis cezası almıştı.

Çin Devlet Başkanı Şi göreve ilk geldiğinde tüm parti yetkililerine seslenerek, 'kaplanlar' olarak tanımlanan üst düzey bürokratlardan, 'sinekler' diye tanımlanan alt düzey bürokratlara, herkesin yolsuzluktan kaçınması gerektiğini ve ülkedeki yolsuzluğun 'kökünü kazıyacağını' söylemişti. Şi'nin yolsuzlukla mücadele kampanyası başlatmasının ardından ülkede en küçük bürokrattan politbüro seviyesindeki yetkiliye, milyonlarca kişi soruşturmadan geçti.
Kaynak: AA