Başkan Kale Açıklaması 'Particilik İçin Değil Hizmet İçin Geldik'

Görev süresini yarılayan İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, 30 aylık hizmet dönemini değerlendirdi. Göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Kale, “Biz buraya particilik için gelmedik, amacımız memleketimize hizmet için etmek için geldik” dedi.

Başkan Kale Açıklaması 'Particilik İçin Değil Hizmet İçin Geldik'
İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, 30 aylık başkanlık sürecinde İncirliova’da yaptığı hizmetler ile yapmayı planladığı çalışmalar üzerine toplantı düzenledi.

İncirliova Park’ta meclis üyeleri, daire müdürleri ve başkan yardımcılarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda Başkan Kale, göreve geldikleri il günden bu yana yaşadıkları sıkıntılar başta olmak üzere, başından sonuna kadar karşı oldukları Büyükşehir Yasası’nın ilçe belediyeleri üzerindeki etkilerinden bahsetti. İncirliova’yı yaşanılabilir bir ilçe yapmak için mazaret üretmeden çalıştıklarını kaydeden Kale, “Hizmeti vatandaşın ayağına götürüyoruz. Biz buraya particilik için gelmedik, amacımız memleketimizin ihtiyaçlarını karşılaşmak” dedi.

“Vatandaşların İyi Hizmet Almasını Sağladık”

Büyükşehir Yasası’ndan yakınan ve zor şartlarda görevi devraldıklarını kaydeden Başkan Kale, “Öncelikle belediyede teşkilat konusunda çalışma yaptık. Bu doğrultuda bir şemayla teşkilatları belirledik. Sonrasında belediye binamızda çalışma anlamında sıkışıklık yaşandığını fark ettik. Sağlıklı hizmet verebilmek adına bir takım çalışma gerçekleştirdik. Binamız şu anda 4 kat şeklinde hizmet veriyor. En üst katında da arşiv bölümü olan modern bir görünüme kavuştu. Vatandaşların iyi hizmet almasını sağladık. Şu anda 50 memur, 36 kadrolu işçi, 17 sözleşmeli personel ve 216 taşeron çalışan olmak üzere toplam 319 kişiyle görevimizi sürdürüyoruz” dedi.

Gelir Düştü

Büyükşehir yasası sonrasında yaşanan maddi sıkıntılara da değinen ve bütçe rakamlarını paylaşan Kale, “Yasa sonrasında bizim 20 kilometreye yakın olan çalışma alanımız toplamda 215 kilometreye çıktı. Tabi sorumlu olduğumuz nüfusta normal nüfusumuzun iki katını geçti. Yasa öncesinde İncirliova ve Acarlar, yıllık olarak İller Bankası’ndan kişi başına toplamda 2011 yılında 236 TL, 2012 yılında 270 TL, 2013 yılında ise 316 TL veriliyordu. Ancak 2014’te sorumluluk alanımızın genişlemesine rağmen bu rakam kişi başına 168 TL’ye düştü. 2016’da bu rakamı yaklaşık 180 TL olarak tahmin ediyoruz. Türkiye Belediyeler Birliği düzenlemelerinde en önemli düzenlemelerde biri ilçe büyükşehir belediyelerinde bu dağılımla ilgili adaletsizlik yaşanmış. Bu nedenle ilçe belediyelerine yılda üç kez ilave ödendi yapılması gereken düzenlemelerden” dedi.

“Hesap Vermek Boynumuzun Borcu”

İlçede inşaat faaliyetlerinin önemli ölçüye geldiğine değinen Kale, “Bu işlemleri artık belediye bünyesinde kurduğumuz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yürütüyor. Buraya müracaat sonucu gelen her proje inceleniyor ve denetleniyor. Yani inşaatların her faaliyeti denetim altında. Bu konuda tavizsiz bir çalışma sürdürüyoruz. İmar planı konusunda da çeşitli değişikler yapmak istiyoruz. Ancak bunu hemen yapmak kolay değil. Zamanla bunu da gerçekleştireceğiz” dedi.

Belediyenin mal varlığı sattığına dair kendilerine çeşitli eleştiri geldiğini ifade eden Kale, “Bu yerleri satmayalım seyredelim düşüncesi karın doyurmuyor. Biz, halkımızın ihtiyaçlarını gidermek için kanunun izin verdiği ölçüde kıymetli yerleri sattık. Gerekirse yine satarız. Bunların hepsi ortada. Hesap veremezsek zaten yaptırımına katlanırız. Hesap vermek boynumuzun borcu” dedi.

Sosyal Belediciliğe Önem Veriyor

Görev yaptıkları dönemde vatandaşlara hizmet konusunda sosyal işlerde yaptıklarını kaydeden Kale, “İnsanımıza insanca hizmet etmek istedik. Örneği her gün mesai saatleri içinde hastaları hastanelere götürdük. Yine yoksulluk çeken ancak bize ulaşamayan vatandaşlarımıza biz ulaştık. Mesela özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarımız için bir gezi organizasyonu yapıyoruz. Program Kültür Park’ta kahvaltıyla başlıyor ve sonrasında Sultanhisar, Yenipazar gibi ilçeleri geziyoruz. Oraların tarihi güzelliklerini ve müzelerini görmelerini sağlıyoruz. Dönüşte de yine burada kahve ikram edip dertlerini dinliyoruz. Bunu 7 tur olarak yaptık ve devam edeceğiz. Yine Kurtuluş Mahallesi’nde engelsiz bir park oluşturacağız. Burada engelli vatandaşlarımızın rahatça bir gün geçirebilmesi çok önemli” dedi.

Acarlar’a Kreş Projesi

Bütün vatandaşlarına eşit mesafede olduklarını ifade ederek İncirliova’ya hizmet etmek içi çalıştıklarını dile getiren Kale, “İncirliova’ya Ali Sarı Yörük adlı bir şehir müzesi kazandırmaya çalışacağız. 2017 yılında da bu çalışmayla ilgili ciddi adımlar atılmış olacak. Acarlar Mahallesi’nde ihtiyaç olan kreş hizmetini projesini hazırladık. Hazineden yapılan tahsisle böyle bir kreşi görevimiz döneminde yapacağız. En az oy aldığımız Acarlar Mahallesi’ne hizmette sınır bitmeyecek. Oy verenlere hizmet edelim oy vermeyenlere hizmet etmeyelim davranışını hiçbir zaman düşünmedik. Biz buraya particilik için gelmedik, memleketimizin ihtiyaçlarını karşılaşmak, karşılıklı anlayış ve iş birliği ile ihtiyaçlarımıza en iyi bir şekilde karşılamak üzere herkesle iş birliği yapmaya hazırız. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız ile birlikte İncirliova’ya yapılacaklar konusunda oturup birçok proje hakkında konuştuk” diye konuştu.

Hizmet ve Kültür Merkezi Yapılacak

Şu anki sinema binasının olduğu yerde hizmet ve kültür merkezi yapacaklarını kaydeden Kale, “Bu binayı kat karşılığı karşısında Aydın Büyükşehir Belediyesi ile anlaştık. Tapu devrini yaptık ve kısmet olursa yakın bir zamanda ihalesi yapılarak inşaatına başlamayı hedefliyoruz. İncirliova’da çok eksikliğini hissettiğimiz hem hizmet alanları hem de sosyal alanlar bakımından gençlik merkezi, sinema, tiyatro, konferans ve düğün salonlarının olduğu bir tesisi kazandıracağız. Böyle bir tesisin İncirliova’ya kazandırılması çok önemli” dedi.

“İncirliova’da En Büyük Sorun Otopark”

Bundan sonraki süreçte yapacakları her türlü binaların bodrum katlarını otopark olarak değerlendireceklerini işaret eden Kale, “İncirliova’da en büyük sorun otopark. Aslında otopark işi Büyükşehir Yasası ile Büyükşehir’e verilmiş bir görevdir. İnşallah daha uygun yerlerde otopark ihtiyacını karşılamaya çalışacağız. Ayrıca bizden önce yapımına veya restoresine başlanmış ancak natamam bir durumda olan yapıları da büyükşehir ile ortaklaşa yapıyoruz. Demiryolu kenarında iki hangarımız vardı ve bunun birini büyükşehire birini de belediyemize kullanmak üzere tahsis ettik. Yapılacak çevre düzenlemeleri ile iki adet hangarımız önümüzdeki yıl hizmete girecek” ifadelerini kullandı.

Hamam Hasreti Sona Erdi

Manevi hizmetler arasında İncirliova’daki gerekli hizmetlerden biri olan hamam konusunda da “Göreve geldiğimiz günden bu yana vatandaşlarımızın hamam konusunda ısrarcı bir tavrı vardı. 2004 yılından önce temeli atılmış ancak daha sonra bir çivi çakılmamış hamam tesisimizi hayata sokmak üzere karar aldık. İncirliova öz kaynaklarıyla hamamızın yapımını tamamladık. İncirliova artık modern bir hamama sahip oldu. Üst katına da kapalı bir düğün salonu yaparak ayrı bir mekana daha sahip olduk” şeklinde konuştu.

“Elektrik Enerjimizi En Az Masraflı Hale Getirmeye Çalışıyoruz”

Güneş enerjisinden üretilen elektrik panelleri ile önümüzdeki yıllarda İncirliova’nın elektrik ihtiyacını en az masraflı hale getirmeye çalıştıklarını kaydeden Gale sözlerine şu şekilde devam etti: “Acarlar Mahallesi’nde bulunan kapalı Pazar yerinin çatısını güneş enerjisinden üretimi sağlanan elektrik panelleri ile kapattık. 100 kilovatlık güneş enerjisi santrali yaptık. İki hafta içinde tüm çalışmaları bitecek olan bu enerjiden İncirliova Belediyesi yılbaşından itibaren 100 kilovatlık güneş enerjisinden elektrik üreten Aydın ilçesi olacak. Vatandaşların güneşten elektrik üretildiğini görmesini için birçok parka güneş ağaçları ve güneş üreten panellerimiz koyduk. Elektrik enerjimizi en az masraflı hale getirmeye çalışıyoruz”

“Hizmeti Biz Yapıyoruz Tahsilatı Büyükşehir Yapıyor”

Katı atık ve su paraları konusunda ilçe belediyeleri ile Büyükşehir belediyesi arasında yaşanan sorunu da değerlendiren Kale, “Katı atık ile ilgili uygulamada büyükşehirle bir dönem sıkıntı oldu. Geçen sene ASKİ Yönetim Kurulu bir karar alarak katı atık bedellerini yönetmeliklerdeki ifadele karşı hukuksuz bir şekilde toplama kararı aldı. İş mahkemeye sevk edince mahkeme işin doğrusunda karar kıldı. Temmuz ayı itibariyle ciddi bir katı atık borçlarıyla ilgili ihbarnameler gelmeye başladı.

Şu anda katı atık bedeli tahsili tekrar normale dönmeye başladı.

Bizim ilçemizin aylık en az 300 bin TL masrafı var. Bu masrafın giderilmesi için bu tahsilatların düzenli ve istikrarlı olması lazım. Ama bugüne kadar yüzde 50 performansı göremedik. Bu konu Büyükşehir Yasası’nın iyileştirme yapılması gereken kalemlerinden bir tanesidir. Hizmeti biz yapıyoruz. Bizim adımıza tahsilatı Büyükşehir yapıyor. Bu tür konuların ciddi bir şekilde elden geçirilmesi gerekiyor. Her şekilde ilçe belediyelerin ekonomik anlamda güçlendirilmesi şart” ifadelerine yer verdi.

“Borçlarımızı Tıkır Tıkır Ödüyoruz”

İncirliova Belediyesi’ni 16 milyon borçla devraldıklarının altını çizen Kale, “14 milyon İncirliova Belediyesi, 2 milyon da Acarlar belediyesi olmak üzere belediyeyi 16 milyon borçla devraladık. Bu borçların bir kısmı SGK ve maliye kısımları ile ilgili olarak devlete ve bazı kurumlara ve piyasaya olan borçlarımız var. Bu anlamda borçlarımızın hepsini yapılandırdık. Borçlarımızı tıkır tıkır ödüyoruz. Devlete borç ödemek akıllı adam işi değil ama ben güvenilir iş birliği yapıp ileriye umutla bakılan bir belediye olduğumuzu göstermek için eski dönemin borçlarını yapılandırdım ve ödüyoruz. Bu konuda yeni borç yapmamaya gayret ediyoruz. Kime borcumuzun olduğunu her gün kuruş kuruş hesabını yapıyoruz. Nakit akışı ile ilgili olarak da hiçbir vatandaşımızı kırmamaya çalışıyoruz. Sonuçta takım olarak biz bu işi oynamayı sevdik. Borçla yapılabilecekleri de gösterebiliyoruz. Şu an ise 13-14 milyon borcumuz var. Biz hem borç ödüyoruz, hem iş yapıyoruz ve bunların hepsini de yönetebiliyor olmayı önemsiyoruz” dedi.

“Ne İncir Ne Zeytin Ne De Jeotermalden Vazgeçeceğiz”

Görev sürelerinin sonuna kadar ilçe olarak jeotermal üzerinde çalışmalarına devam edeceklerini ve bu konuda bu enerjiden yararlanmayı hedeflediklerini vurgulayan Kale sözlerini şu şekilde noktaladı: “Benim rüyam jeotermal. İncirliova yaşanılabilir, tercih edilebilir, bu konuda yaşanması en fazla arzu edilen ilçe haline gelen, emekli şehri, sağlık şehri, spor şehri bir kent olma yolunda çalışmalarını sürdürecek. Jeotermal yenilebilir enerji kaynakları içinde tüm dünyada literatürde en önemli temiz enerji kaynaklarından bir tanesidir. Allah da bize incir, zeytin gibi dünyanın en nadide yiyecekleri ile beraber jeotermali de Aydın’a nasip etmiş. İncirden de zeytinde de jeotermalden de vazgeçmeyeceğiz. Jeotermal enerji devletin düzenleyiciliği ve denetleyiciliği iyi yapıldığı takdirde insanlık için vazgeçilmez sonsuz kaynaklar arasında. Kötü uygulamalar yapılmış ve bazıları da devam ediyor. Akıl ölçüsünde şehrimizi ısıtacağız, soğutacağız, turizmde, sağlıkta kullanılabilecek her yerde jeotermali hayatımıza sokmak için çaba sarf ediyoruz. İncirliova’yı jeotermal odaklı hayatı kolaylaştıracak ne varsa o çapta organize etmeye çalışacağız. Bu sıkıntılı bir iş ama inşallah başaracağız. Biz yola baş koyduk. Jeotermalle ilgili elimizi taşın altına koyup doğru çözümler üretmeliyiz. Biz işin bu tarafındayız”
Kaynak: İHA