ASBAŞ Genel Müdürü Gürses Açıklaması

'Serbest Bölge'nin 2015 yılındaki ticaret hacmi 682 milyon dolar iken, bu yılın 10 ayındaki hacmi ise 526 milyon dolardır. Son iki ayda, geçen seneki ticaret hacmi rakamlarını yakalayacağımızı tahmin ediyoruz' 'Serbest Bölge tek başına Antalya'da yapılan ihracatın yüzde 32'sini gerçekleştirmektedir'

Antalya Serbest Bölgesi İşleticisi Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, serbest bölgede 2016 yılının 10 aylık bölümünde ticaret hacminin 526 milyon dolar olduğunu belirterek, son iki ayda geçen yılki 682 milyon dolarlık rakamı yakalayacaklarını bildirdi.

Gürses, Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONYSİAD) tarafından Muratpaşa ilçesindeki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, serbest bölgelerin, kurulmuş olduğu ülkenin siyasi sınırları içerisinde olmasına rağmen, gümrük hattı dışında sayılan, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılmış alanlar olduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk serbest bölge kurma çalışmalarının Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında, özel sektörün desteklenmesi ve sermaye yetersizliğini aşmak amacıyla 1927 yılında başladığını anlatan Gürses, çıkarılan kanundan sonra Türkiye ile Ford Motor Company arasında sözleşme imzalanmasına karşın, dünya çapında yaşanan büyük ekonomik buhranın etkisi ile inşaatına başlanılan tesislerin tamamlanamadan serbest bölgenin kapatıldığını belirtti.

Gürses, serbest bölgede yapılan üretim faaliyetleri sonucunda elde edilen gelirler için gelirler ve kurumlar vergisinin ödenmediğinin altını çizerek, yurt dışından bölgeye getirilen mallar için de gümrük vergisi alınmadığını vurguladı.

Antalya'daki serbest bölgenin, sahip olduğu coğrafi konumu itibarıyla tüm dünya ülkeleri ile olan bağlantısının yanı sıra Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ülkeleri, Akdeniz ve Kuzey Afrika pazarlarına yakınlığı ile merkez konumunda olduğunu ifade eden Gürses, şöyle konuştu:

'14 Kasım 1987 yılında kurulan serbest bölgenin toplam brüt alanı 634 bin 148 metrekaredir. Şu anda açık alanımız kalmadı. Yüzde 100 doluluk oranına sahibiz. Bu nedenle mevcut binaları daha verimli kullanabilmek için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Serbest bölgenin 2015 yılındaki ticaret hacmi 682 milyon dolar iken, bu yılın 10 ayındaki hacmi ise 526 milyon dolardır. Son iki ayda geçen seneki ticaret hacmi rakamlarını yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. 2016 yılı Ekim ayı sonu rakamlarına göre Antalya'dan yapılan ihracat 797 milyon dolardır. Antalya Serbest Bölge'den yapılan ihracatın tutarı ise 257 milyon dolardır. Yani, serbest bölge tek başına Antalya'da yapılan ihracatın yüzde 32'sini gerçekleştirmektedir.'

- ASBAŞ'ın işletme süresi 19 yıl uzatıldı

Gürses, ASBAŞ'ın bölgedeki 30 yıllık işletim süresinin 8 Ekim tarihinde dolduğunu, 30 Ekim'de Bakanlar Kurulu kararıyla bu sürenin 19 yıl daha uzatıldığını açıkladı.

İşletme sözleşmesinde birtakım değişiklikler olduğunu kaydeden Gürses, artık bölgedeki yatırımların devlet eliyle değil, tamamen şirketleri tarafından yerine getirileceğini ifade etti.

Gürses, sözleşmenin 19 yıl uzatılmasının çok önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, 'Çünkü yaklaşık iki yıldır serbest bölgenin ihtiyacı olan yatırımları yapamıyorduk. Artık bundan sonra şirketimiz tarafından bu yatırımlar yerine getirilecek. Önümüzdeki günlerde Ekonomi Bakanlığıyla işletme sözleşmesini imzalayacağız. Serbest bölgede çok ciddi yatırım projelerimiz var. Bunlarla ilgili adımları atmaya başlayacağız.' diye konuştu.

Konuşmanın ardından, KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu ve yönetim kurulu üyeleri Gürses'e plaket verdi.

Kaynak: AA