YÖK Başkanı Saraç, Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Türkiye’de üniversite öğrencisi sayısının 7 milyon 200 bine dayandığını belirten Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Prof. Dr. Yekta Saraç, Türk yükseköğretim sisteminin, Avrupa yükseköğretim alanında öğrenci sayısı bakımından 2’nci olduğunu söyledi.

YÖK Başkanı Saraç, Öğrencilerle Bir Araya Geldi
YÖK tarafından düzenlenen Kültür Sanat Söyleşileri’nin 2016-2017 yılı ilk programı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın katılımıyla Fırat Üniversitesi’nde yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Vali Murat Zorluoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, AK Parti Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk, İl Emniyet Müdürü Doğan Cangün, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Türkiye’de 181 üniversite ve 679 enstitüsü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Saraç, bin 640 fakülte ve bine yakın çeşitli illerin çeşitli ilçelerine kadar yayılmış meslek yüksekokul olduğunu ifade etti.

2001 yılında 75 olan yükseköğrenim kurumu sayısının 181’e ulaştığını vurgulayan Saraç, "Çok kısa süre içerisinde gerçekten büyük bir dönüşüm yaşanmış. Öğrenci sayısı ise 1 milyon 649 binden 7 milyon 200 bin sınırına geldiği görünmektedir. Öğretim üyesi sayısı 24 binden 72 bine ulaşmaktadır. Öğretim elemanı sayısı ise 156 bine dayanmaktadır. Bütün bu sayılara baktığımızda Türk yükseköğretim sistemi geniş anlamı ile Avrupa yükseköğretim alanında öğrenci sayısı bakımından 2’nci büyük ülkedir. OECD’nin son raporlarına baktığımızda yükseköğrenim mezuniyet itibariyle Avrupa’da çok iyi noktalarda olduğumuz söylenemese bile, bu yükseköğrenimindeki okullaşmada kitleselleşme ötesi diye kavramla izah edilen biz düzeye ulaştığımız için çok yakında Avrupa’nın yükseköğrenim mezunu oranında en iyilere ulaşacağımızı tahmin ediyoruz" dedi.

Öncelikle kalite kavramını yükseköğrenimine yerleştirmek istediklerini aktaran Saraç, "Artık bizde yükseköğretimimizin sayısal bakımdan büyümesiyle nasıl gurur duyuyor isek aynı zamanda nitelik ve kalite itibariyle de bu sayısal büyümeye eşdeğer bir performans göstermesini arzuluyoruz. Bu husus da 2 yıla yaklaşan uğraşlarımız ve gayretlerimiz artık sonuçlarını veriyor. Üniversitelerimiz öncelikli hedeflerini artık kalite olarak belirliyor" diye konuştu.

"Türkiye’de ayrıştığımız herhangi bir kesim yok"

Yükseköğretim kurulunun kalite meselesine samimi bir şekilde yaklaştığını ve bunu artık içselleştirmiş bir halde olduğunu belirten Prof. Dr. Saraç, şunları kaydetti:

"Biz aynı zamanda kalite kavramını hem de çıktı esaslı bir takım düzenlemelerle kontrol altına alınması isterken eş zamanlı olarak girdi esaslı olarak da girdi esaslı bir takım düzenlemelere imza attık. Yükseköğretimde daha önce hiç uygulanmayan başarı sıralamaları getirdik. Özellikle hukuk, tıp, mimarlık ve mühendislikte aldığımız bu kararlar Türkiye’de çok farklı düşünce kesimlerinde tam anlamıyla bir anlayışla destek gördü. Bu da bizleri yeni YÖK’ün yükseköğrenim alanının bir ayrışma değil, bir uzlaşma alanı olabileceğine dair de umutlarımızı yeşertti. Bu istikamette yürümek istiyoruz. Kalite meselesinde Türkiye’de ayrıştığımız herhangi bir kesim yok. Bütün paydaşlarla kaliteyi nasıl yükseltebilir ile ilgili aldığımız kararları devam ettireceğiz."

Program, İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman’ın ’Küreselleşen dünyada Türkiye, Demokrasi, Güvenlik, Kimlik’ konulu söyleşisi ile sona erdi.
Kaynak: İHA