Türkiye'den Enerji Alanında Dev Hamle

Türkiye bugün enerji alanında dev adım daha attı. Tam 158 elektrik üretim tesisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle açıldı.

Türkiye'den Enerji Alanında Dev Hamle
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, 2017, 2018, 2019’da yüzde 5 üzerinde bir büyüme hedeflediklerini açıklayarak, bu büyümenin gerektirdiği enerji kapasite artışını sağlanması gerektiğini ve buna yönelik çalışmaların ve planların devam ettiğini söyledi.



"Enerji arz kapasitesi bakamından Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi durumundayız" diyen Başbakan Yıldırım, 1998’de 7,8 megavat rüzgar enerjisi yatırımı mevcutken bugün 5 bin 300 megavata çıktığını, yenilenebilir enerji kaynak kurulu gücünün de 12 bin megavattan 32 bin megavata yükseldiğini kaydetti.

Doğal gaz kullanamayan 5 ilin 2018 yılına kadar doğal gaz ile buluşturulacağı müjdesini de veren Başbakan Yıldırım, ilçelerin de doğal gaz ile buluşturulacağının altını çizdi.

"TÜRKİYE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ BAKIMINDAN ÖNEMLİ BİR KONUMA YÜKSELMİŞTİR"

5 milyar dolar tutarında ve 5 bin 260 megavatlık güce sahip üretim tesislerinin hayırlı olmasını dileyen Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin enerji ile ilgili kurulu kapasitesinin 2.5 kat artmasının Türkiye’nin büyümesi anlamına geldiğinin altını çizdi. Geçen 14 yıl içinde nereden nereye gelindiğini hatırlatan Yıldırım "Türkiye büyümeseydi geçtiğimiz 14 yıl içinde ne enerjide yenilenebilir enerji, alternatif enerji kaynakları ne de kapasitenin bu ölçüde büyümesinden söz edebilirdik. Enerjideki kurulu gücümüzün büyümüş olması tabiatıyla çok önemli ama bu büyümenin şekli daha önemli. Orada da 10 yıl önce devletin yapıp işlettiği enerji tesisleri, toplam tesislerin yüzde 65’inden fazlayken bugün yüzde 35’in altına düşmüştür. Enerjide kamu özel sektör işbirliği en güzel uygulanan bir model olarak kendisini ispat etmiştir. Yap-işlet-devret modelleri su kullanımı ile ve başka yöntemleri ile enerjideki arz açığımız devletin bütçe imkanlarını kullanmadan özel sektörün imkanları ile kapatılmış ve bu alanda Türkiye enerji arz güvenliği bakımından önemli bir konuma yükselmiştir" dedi.



"TÜRKİYE OLARAK ENERJİDE HALA BÜYÜK ORANDA DIŞA BAĞLI BİR ÜLKEYİZ"

Hükümetin gündeminde enerjide çeşitliliği artırmak olduğunu belirten ve "Türkiye olarak enerjide hala büyük oranda dışa bağlı bir ülkeyiz" açıklamasında bulunan Başbakan Yıldırım, 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlılığı azaltacak, çeşitliliği artıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ettiklerini açıkladı.

Yıldırım "Nükleer enerji santralleri bu bağlamda en önemli projeler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra termik enerji, kömür olarak zengin bir ülkeyiz, yerli kömürümüzü kullanarak enerji üretme meselesi de hem cari açığımıza müspet katkı sağlayacak hem de ciddi anlamda istihdam imkanı getirecek. Bununla ilgili bazı teşvikleri bazı tedbirleri halihazırda almış durumdayız. Eğer termik santral kuracaksanız bunu yerli kömür ile yapmanız halinde gerekli kolaylıklar sağlanacak ve böylece yerli üretimin, yerli tesisin kurulması teşvik edilecek. Rüzgar, güneş gibi yenilenebilir ve alternatif enerji kaynakları ile çeşitliliğimizi artırma yönünde bundan sonraki projelere hız vereceğiz" diye konuştu.



"2018 YILINA KADAR GERİYE KALAN 5 İLİMİZİ DE DOĞAL GAZ İLE BULUŞTURACAĞIZ"

Erzincan’ın Üzümlü ilçesine ve diğer 40 ilçeye doğal gaz bağlantısının gerçekleştirildiğini hatırlatan Yıldırım "Hali hazırda 76 ilimizde doğal gaz var. 2018 yılına kadar geriye kalan 5 ilimizi de doğal gaz ile buluşturacağız. Aynı zamanda ilçelere de doğal gaz bağlantısını bundan böyle bağlamaya ve doğal gaz vermeye devam edeceğiz. Her ilçeye sabit iletim hatları ile doğal gaz vermemiz pek kolay olmayabilir. Özel teknolojilerle, rahatlıkla taşınabilir yöntemlerle doğal gaz bağlantısını mümkün olabiliyor. Bu teknoloji artık her yerde kullanılabilir hale geldi" şeklinde konuştu.

Enerjide Türkiye’nin sadece kendi enerji arz güvenliğini sağlayan bir ülke olmadığını, aynı zamanda Avrupa ile Balkanlar ve bölgedeki bir çok ülke için bir enerji geçiş güzergahını oluşturduğunun altını çizen Yıldırım "Hem tedarikçi olmamamıza rağmen, enerjiyi tüketen ülke olmakla beraber diğer ülkelere de enerjinin güvenli bir şekilde aktarılması için büyük projelere ev sahipliği yapıyoruz. Bakü-Tiflis-Ceylan Hattı, TANAP Hattı, Türk Akımı ve Mavi Akım benzeri bölgesel projeler bu cümleden ifade edilebilecek önemli yatırımlardır. Bütün bu projeleri kamu bütçesi ile yapmak zordur, yapabilirsiniz ama geçmişte olduğu gibi başladığınız projeyi 5 yıl planlarsınız 20 yılda bitmez. Siyasete olan güven de kaybolur. AK Parti iktidarının en önemli özelliği sözlerinin arkasında durmasıdır. Yapacağımız işlerin sözünü veririz, yapamayacağımız hiçbir işin arkasında olmayız. Çünkü vatandaşımıza karşı dürüst olmamız gerekiyor, aksi halde vatandaşın siyasete olan güveni zedelenmiş olur" ifadelerini kullandı.

"2017’DE, 2018’DE, 2019’DA YÜZDE 5 ÜZERİNDE BİR BÜYÜME HEDEFLİYORUZ"

"2023 ve 2053 hedef ve vizyonlarımızı gerçekleştirmek için büyümeye ve üretmeye devam etmeliyiz" açıklamasında bulunan Yıldırım, 2017’de büyüme hedefini artırdıklarını kaydetti.

Yıldırım "2017’de, 2018’de, 2019’da yüzde 5 üzerinde bir büyüme hedefliyoruz. Bu büyümenin gerektirdiği enerji ile ilgili kapasite artışını sağlamak durumundayız. Buna yönelik çalışmalarımız, planlarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Enerji arz kapasitesi bakamından Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi durumundayız. 1998’de sadece 7,8 megavat rüzgar enerjisi yatırımı mevcutken bugün 5 bin 300 megavata çıkmışız. Yenilenebilir enerji kaynak kurulu gücümüz 12 bin megavattan 32 bin megavata yükselmiştir. Ne kadar alternatif enerji kaynağı üretirsek o kadar dışa bağımlığımız azaldığı gibi cari açığımıza müspet katkı sağlanacak, içeride üretim ve istihdam imkanı da sağlamış olacağız" dedi.

Kaynak: İHA