Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar Açıklaması

'Bankaların oluşturduğu kartel nedeniyle, mağdur edilip alacaklı olan ve haklarını arayan tüketicilerin ikinci bir mağduriyet yaşamamaları ve mahkemelerin tıkanmaması için bir yasal düzenlemeyle getirilecek toplu çözüm en adil yol olacaktır'.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, bankaların oluşturduğu kartelin sonucu olarak tüketicilerin mağdur olduğunu ve bu durumun önüne geçecek yasal bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Çakar, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, banka müşterilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekti.

Bankalardan kredi kullanan tüketicilerin yaşadığı mağduriyetlere işaret eden Çakar, Rekabet Kurumunun 12 bankaya 1 Ağustos 2007 ile 22 Eylül 2011 tarihlerinde oluşturdukları kartel nedeniyle toplam 1 milyar 117 milyon lira idari pazar cezası verdiğini anımsattı. Kararın kesinleştiğini ve 16 Aralık 2015'ten itibaren alacak hakları doğan tüketicilerin 10 yıllık süre içerisinde haklarını arayabileceklerini ifade etti.

Çakar, bazı tüketicilerin alacak hakları için tüketici mahkemelerine açtığı davaların görevsizlik nedeniyle reddedilmesi üzerine Yargıtay'a temyiz için başvurular yapıldığını belirterek, bu durumun mağduriyete neden olduğunu aktardı.

Bu durumdan doğan faiz farklarının tüketicilerin hesabına yatırılması konusunda bir çözüm getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çakar, şunları kaydetti:

'Bankaların oluşturduğu kartel nedeniyle, mağdur edilip alacaklı olan ve haklarını arayan tüketicilerin ikinci bir mağduriyet yaşamamaları ve mahkemelerin tıkanmaması için bir yasal düzenlemeyle getirilecek toplu çözüm en adil, en uygun ve en ekonomik yol olacaktır. Tüketicilere, 'Tüketici mahkemelerine açtığınız davaların reddedilerek maddi ve zamansal olarak ikinci bir mağduriyet yaşamamanız için Yargıtay'ın vereceği kararı bekleyiniz' çağrısında bulunuyoruz.'

Kaynak: AA