Plan Ve Bütçe Komisyonu Görüşmeleri

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız daha önce oylarını gümrük kapılarında kullanabilmekte iken, Başkanlığın 2011 yılında başlattığı çalışmalarla yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmelerine olanak sağlanmıştır" dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları, Atatürk, Kültür, Dil, ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Türk Dil Kurumu Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı bütçeleri görüşüldü. Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak da Komisyonda sunum yaptı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları, Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Türk Dil Kurumu Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ile ilgili sunum yapan Başbakan Yardımcısı Türkeş, Türkiye’nin yurtdışında yaşayan vatandaşlarının sorunlarına dikkat çekerek, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız; yabancı düşmanlığından, İslamofobia’ya, Gençlik Daireleri tarafından ellerinden alınan çocuklarımızdan aile birleşimindeki sıkıntılara ve eğitime kadar çeşitli sorunlarla ve en önemlisi eşit katılım sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Başkanlık bu amaçla, yurtdışında yaşayan vatandaşlarına yönelik vatandaşlık çalışmaları, eğitim ile kültürel ve tarihi miras başlıkları altında ayrımcılıkla mücadele, aktif yurttaşlık ve katılım, yurtdışında oy kullanma, Mavi Kart, çift dillilik, genç liderler, hukuk eğitim programları, gençlik köprüleri, 50. Yıl etkinlikleri ve vatandaş buluşmaları gibi çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız daha önce oylarını gümrük kapılarında kullanabilmekte iken, Başkanlığın 2011 yılında başlattığı çalışmalarla yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’deki seçimlerde yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmelerine olanak sağlanmıştır" diye konuştu.

"2014-2016 yılları arasında toplam 3 bin yurtdışında yaşayan gencimiz Gençlik Köprüleri kapsamında Türkiye’ye gelmiştir"

Yurtdışında yaşayan gençlerin Türkiye ile bağlarının güçlendirilmesini ve öz kültürlerine bağlı olarak yetişebilmelerini sağlamak amacıyla faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyleyen Türkeş, "Yurtdışında doğup büyüyen ve akademik eğitimlerine devam eden gençlerimizin sosyal, kültürel ve mesleki yönden iyi yetişmeleri, yaşadıkları toplumlarda daha aktif olabilmeleri, toplumlar arası ilişkileri daha da güçlendirmelerini amaçlayan Başkanlık, 2013 yılında hayata geçirdiği Yurtdışı Genç Liderler Programını, 2016 yılında devam ettirmiştir. 2014 yılında başlatılan ve 2016 yılında da devam eden Gençlik Köprüleri programı ile yurtdışında yaşayan 16-22 yaş aralığında, eğitimine devam eden gençlerimizin Türkiye ile bağlarını güçlendirmek adına, kendi öz kültürlerini yerinde tanımalarına ve Türkiye’nin tarihi ve kültürel mekânlarını görmelerine olanak sağlayacak dil, kültür ve medeniyet temalı Türkiye ziyareti projelerine destek verilmektedir. 2014-2016 yılları arasında toplam 3 bin yurtdışında yaşayan gencimiz Gençlik Köprüleri kapsamında Türkiye’ye gelmiştir. Başkanlık tarafından bu yıl ilk kez hayata geçirilen Türkiye Stajları kapsamında yurtdışında yaşayan genç Türk vatandaşları Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapmaya başlamıştır. Stajlar, Adalet Bakanlığı, AB Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi paydaş kurumlar olmak üzere toplamda 23 kurumda gerçekleştirilmektedir" şeklinde konuştu.

"160 ülkeden 16 binden fazla uluslararası öğrenci, 55 farklı şehirde 104 üniversitede öğrenim görmektedir"

"Türkiye’nin uluslararası öğrenciler için bir eğitim merkezi olması, nitelikli öğrenciler için çekim merkezi haline gelmesi ve bu öğrencilerin ülkeleri ile Türkiye arasında köprü olmaları amaçlarıyla oluşturulan ’Türkiye Bursları’ kapsamında ülkemizde 160 ülkeden 16 binden fazla uluslararası öğrenci, 55 farklı şehirde 104 üniversitede öğrenim görmektedir" diyen Türkeş, şunları kaydetti:

"Ülkemizin sahip olduğu yumuşak güç unsurları arasında yer alan bu öğrenciler, eğitimlerini başarı ile tamamlayarak ülkelerine döndüklerinde Türkiye ile ülkeleri arasında gönüllü kültür elçileri olacaklardır. Türkiye burslarına 2016 yılında 172 ülkeden yaklaşık 122 bin başvuru alınmıştır. Türkiye burslarından faydalanmaya hak kazanacak öğrencilerin seçimi amacıyla yaklaşık 10 bin aday ile 115 ülkede yüz yüze mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu 11 başvurular belirlenen başarı kriterleri doğrultusunda değerlendirilerek 2016-2017 eğitim öğretim dönemi için yaklaşık 4 bin aday burslandırılmıştır. Türkiye’de bulunan yaklaşık 90 bin uluslararası öğrenciden 16 bini Türkiye bursları ile eğitim hayatlarına devam etmekte geri kalan öğrenciler ise kendi imkanlarıyla akademik eğitim almaktadır."

"Osmanlı coğrafyasındaki eserlerin restorasyonu gerçekleştiriliyor"

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları ile ilgili bilgi vererek, "Bugün vakıf yoluyla vücuda gelmiş eserlerin her biri, onları hayırlı bir amaç uğruna vakfeden ecdadımızın yadigarıdır. 52 bin mazbut, 265 adet mülhak, 4 bin 976 adet yeni ve 167 cemaat vakfın iş ve işlemleri ile denetimi, ecdat yadigarı Vakıf Kültür Varlıklarının bakım ve onarımı ve yaşatılması, vakıfların vakfiyelerindeki amaçlarını gerçekleştirebilmek için vakıflara ait menkul ve gayrimenkulün en yüksek geliri getirici şekilde değerlendirilmesi özel bütçeli bir kuruluş olan Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak, Osmanlı coğrafyasındaki eserlerin restorasyonunun gerçekleştirildiğini söyleyerek, "Terörden etkilenen Sur’da Fatih Paşa yani Kurşunlu Cami, Sur’da Ermeni Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi, Arap Cami, Kadı Cami, Dört ayaklı minare, dünya miras listesine girmiş Sivas Divriği Ulu cami, Darülşifahanesi, Mısır Çarşısı, Adıyaman Ulu Cami, Mardin Kızıltepe Ulu Cami. Diyarbakır’da Sur ilçesinde terörden zarar gören yerlerin aynı anda projeleri ve restorasyon ihaleleri yapılmıştır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA