Japon Yatırım Devi Mitsui, İnventram'a Ortak Oldu

Mitsui, Koç Topluluğu'nun teknoloji yatırım şirketi İnventram'ın yüzde 30 hissesini satın aldı Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç: 'İnventram'ın Mitsui ile gerçekleştirdiği bu ortaklık anlaşmasının, önümüzdeki dönemde çok daha geniş kapsamlı iş birliklerine kapı açacağına yürekten inanıyorum' 'Tatsız 15 Temmuz olayı bile Mitsui'nin ülkemize olan inancını hiçbir şekilde etkilemedi. Bu da bizi ayrıca mutlu ediyor' 'Bu önemli ortaklık, Türkiye'nin, son dönemde içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara karşın hala yabancı yatırımcıların ilgi odağı olduğunun da güzel bir örneği'

Koç Topluluğu'nun teknoloji yatırım şirketi İnventram, dünyanın en büyük yatırım gruplarından Mitsui ile ortaklık anlaşması imzaladı.

Toplam 100 milyar dolara ulaşan varlığı ve 42 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın ve Japonya'nın en büyük yatırım gruplarından biri olan Mitsui, İnventram'ın yüzde 30 hissesini satın alarak, son dönemde Türkiye'de gerçekleştirilen en önemli teknoloji yatırımlarından birine imza attı.

Ortaklık anlaşmasına ilişkin toplantıda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, anlaşmanın İnventram için tarihi bir kilometre taşı olduğunu, İnventram'ın 'bir dünya şirketi' olmasını hızlandıracak bu birlikteliğin Japonya'dan Türkiye'ye gelecek yatırımların artmasına da vesile olacağını ifade etti.

Dünyanın baş döndürücü bir teknolojik dönüşüme tanıklık ettiğini, bu büyük dönüşümün insanların karşısına sadece yeni ürünler değil, aynı zamanda yeni iş alanları, yeni alışkanlıklar ve yeni iş modelleri de çıkardığını belirten Koç, pek çok sektörde kuralların baştan aşağı değişip tekrar yazıldığını söyledi.

Koç, 'Hiçbir ülke, hiçbir şirket ve hiçbir toplum bu değişimden muaf değil. Nasıl ki şirketler en iyi olmak için birbirleriyle kıyasıya rekabet ediyorsa, ülkeler de kendi hedefleri doğrultusunda rekabet avantajı yaratarak en iyi olmak için büyük çaba sarf ediyor. Oyunu yeniden kuranlar ve yeni kurallara hızla adapte olanlar, her zaman bir adım öne geçiyor. Bu değişimin temelinde de teknoloji ve inovasyon yatıyor.' diye konuştu.

Koç, Türkiye'nin yurt dışı ve içi birçok siyasi ve jeopolitik çalkantıya rağmen ekonomik gücünü ve direncini koruduğunu, ancak ülkenin global konumunu güçlendirebilmesi, potansiyeline ulaşabilmesi, söz konusu değişim rüzgarını fırsata dönüştürebilmesi ve tehditleri bertaraf edebilmesi için hızla inovasyon ve teknoloji gücü ile kapasitesini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

- 'Türkiye hala yabancı yatırımcıların ilgi odağı'

Ali Koç, bu hedefle teknoloji yatırımlarını ve inovasyonu besleyecek iklimin yaratılması için gerekli teşviklerin, eğitim ve teknoloji altyapısının, yasal çerçevenin geliştirilmesinin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

'Son dönemde hükümetimizin bu alanda attığı öncü adımları takdirle karşılıyoruz. Eğer orta gelir grubundan yüksek gelir ligine çıkmak istiyorsak, inovasyonda en az bu ligdeki diğer gelişmiş ülkeler seviyesini hedeflememiz lazım. Merhum Vehbi Koç, 'En önemli sermayem insan kaynağımız' derdi. İnsan kaynağı kalitesinden sonra teknoloji, inovasyonun en önemli girdisi. Fakat iş burada bitmiyor. Fikir olmadan, teknolojinin altı doldurulamıyor. Girişimciliğin yanı sıra, fikir üretme ve icat geliştirme konusunda da ülkemizde anlayışın hızla değişmesi gerekiyor. Bizim kültürümüzde 'başımıza icat çıkarma' diye bir söz var. Bu zihniyeti değiştirmeliyiz.'

Bu çerçevede 'başımıza icat çıkarın' sloganıyla değişimi tetiklemeyi hedefleyen İnventram'ın 2010'da Koç Holding ve Koç Üniversitesi ortaklığıyla kurulduğunu hatırlatan Koç, 'Koç Holding'in inovasyon ve teknoloji dünyasıyla köprüsü' olarak nitelendirdikleri şirketin, bugün imza attığı işlerle hayallerin ötesine geçen pek çok fikrin hayata geçmesine öncülük etmeyi amaçladığını söyledi.

Teknolojik kalkınmanın artık bir devlet meselesi olduğunu vurgulayan Koç, holding olarak Türkiye için üzerlerine düşenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

İnventram'ın, üzerinde çalıştığı ileri teknoloji projeleriyle uzun süredir yabancı yatırımcılar tarafından ilgiyle takip edildiğini belirten Koç, Mitsui ile yapılan bu önemli ortaklığın Türkiye'nin, son dönemde içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara karşın hala yabancı yatırımcıların ilgi odağı olduğunun da güzel bir örneğini teşkil ettiğini söyledi.

- 'Girişimcilik kültürü adına büyük bir yatırım'

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Koç, yaklaşık 100 milyar dolarlık varlığıyla dünyanın en büyük yatırım gruplarından biri olan Japon Mitsui ile İnventram arasındaki ortaklık görüşmelerinin yaklaşık 24 ay önce başladığını ve bu yıl 29 Temmuz'da anlaşma sağlandığı anlattı.

Koç, 'Tatsız 15 Temmuz olayı bile Mitsui'nin ülkemize olan inancını hiçbir şekilde etkilemedi. Bu da bizi ayrıca mutlu ediyor. İnvetram'ın Mitsui ile gerçekleştirdiği bu ortaklık anlaşmasının, önümüzdeki dönemde de çok daha geniş kapsamlı iş birliklerine kapı açacağına yürekten inanıyorum.' ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, söz konusu ortaklığın girişimcilik kültürü adına büyük bir yatırım olduğunu, burada sağlanacak başarıların Türkiye'nin hem katma değerine hem de marka ve itibarına katkı sunmasını, daha fazla girişimciyi cesaretlendirmesini amaçladıklarını kaydetti.

Türkiye'nin büyük bir büyüme potansiyeli olduğunu vurgulayan Koç, İnventram ve Mitsui arasındaki ortaklığın hem iki şirket hem de Türkiye ve Japonya için kazan-kazan ilişkisini beraberinde getireceğini söyledi.

Türkiye'de hükümetin verdiği Ar-Ge teşviklerini dolduracak kadar Ar-Ge çalışması olmadığını üzülerek gördüklerini dile getiren Koç, 'Daha önce açıklanan teşviklerin bizim bugüne kadar gördüklerimiz arasında en iyisi olduğunu ifade etmiştim. Yeni gelecek teşvikler onların da üzerine koyuyor. Dolayısıyla teşvik açısından doğru istikamette adımlar atıldığını görüyoruz. Önemli olan bu teşviklerden yararlanmak, bunu katma değere çevirmek, ülke ekonomisine ve refahına katkı sağlayacak konuma getirebilmek. Yani teşvikler çok iyi ama teşvikleri de doldurmamız lazım.' şeklinde konuştu.

- 'Türkiye'de olmamızın sebebi iyi bir potansiyel görmemizden'

Mitsui Avrupa Kurumsal Planlama Başkanı Naotaka Hayashi de Mitsui'nin Türkiye'deki faaliyetlerinin 60'ıncı yılında Koç Holding şirketlerinden İnventram'a yatırım yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.

İnventram ile imza attıkları ortaklık anlaşmasının gelecek dönemde çok daha geniş kapsamlı iş birliklerine kapı aralayacağına inandığını dile getiren Hayashi, İnventram'ın faaliyetlerinin, Mitsui'nin kurumsal değerlerinden biri olan 'rekabet ve inovasyon' ile örtüştüğünü kaydetti.

Hayashi, 'Mitsui olarak yaptığımız işlerin topluma faydalı olması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada İnventram'ın gelişmiş teknoloji ve inovatif projelere odaklanmasının yanı sıra bu teknolojilerin insanlığa fayda sağlayacak hale dönüştürülmesine öncülük etmesi bizim kurumsal iş anlayışımızla önemli ölçüde örtüşüyor. Bu ortaklığın sadece Koç Holding ve Mitsui’ye değil, aynı zamanda Türk ekonomisinin büyümesine de katkı sağlayacağını ümit ediyorum.' diye konuştu.

Mitsui'nin küresel ağını kullanarak İnventram'ın faaliyetlerini geliştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Hayashi, 'Mitsui 60 yıldır Türkiye'de. Bu kadar uzun zamandır Türkiye'de olmamızın sebebi, bu ülkede iyi bir potansiyel görmemiz. Fırsatları değerlendiriyoruz. Koç Holding ile iyi bir ilişki kurduk. İnovasyon, Mitsui için önemli bir alan. O nedenle İnventram ile böylesine bir ortaklığı yapmak istedik.' ifadelerini kullandı.

Hayashi, bir soru üzerine, 'Mitsui olarak uzun vadeli bir bakış açısına sahibiz. Geçmişte de Türkiye'de sorunlar oldu ama ülke bunların üstesinden geldi. Tekrar sorunların üstesinden geleceğini düşünüyoruz. Biz kısa vadeli değil, uzun vadeli yatırımcıyız.' dedi.

- NASA'nın ilgisini çeken teknolojiler

Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu ise global pazar potansiyeli olan inovatif şirket ve projeleri keşfederek portföyüne katan İnventram'ın, inovasyon odaklı şirket yatırımlarına, global koruma sağlayacak yüksek teknoloji patent yatırımlarına ve teknoloji ticarileştirme iş ortaklıklarına odaklandığını söyledi.

Haşimoğlu, hayata geçen ve dünya çapında ses getireceğine inandıkları pek çok teknolojik buluşun üzerinde çalışmalarına devam eden İnventram'ın projeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

'Opet ortaklığında kurulan Kuantag şirketi, araçlardaki yakıt ve yağları kuantum parçacıklarla etiketleme üzerine çalışıyor. Artırılmış sanal gerçeklik ve giyilebilir akıllı görüntüleme teknolojileri üzerine yatırımlar yapıyor. Kanamayı Durduran Elektrostimülatör teknolojisiyle ilk yardım ve acil servis ürünü olarak dünya pazarlarını hedefliyor. Bu teknoloji aynı zamanda, Amerika Savunma Dairesi tarafından da inovatif buluşlar arasına seçildi. Robotik Dokunma Sensörü teknolojisiyle NASA'nın ilgisini çekti ve ilk ABD yatırımı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Parkinson semptomlarını ilaç seviyesinde azalttığı klinik çalışmalarla kanıtlanmış giyilebilir stimülatörü dünyaya sunmaya hazırlanıyor. İşitme engellilerin kullandığı Türk işaret dilini sese çeviren akıllı eldiveni hayata geçirmek üzere.'

İnventram'ın 6 yılda teknoloji girişimciliği ekosisteminde kendine çok önemli bir yer edindiğini belirten Haşimoğlu, Mitsui'nin şirkete ortak olmasıyla bundan sonra güç birliği ile yollarına devam edeceklerini kaydetti.
Kaynak: AA