İnalcık Osmangazi'de Yad Edildi

Osmangazi Belediyesi, geçtiğimiz günlerde 100 yaşındayken vefat eden dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık’ı yad etti.

İnalcık Osmangazi'de Yad Edildi
Ördekli Kültür Merkezi’nde ‘Şeyh-ül Müverrihin Halil İnalcık’ adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, eserleriyle Osmanlı-Türk tarihine hem siyasi ve ekonomik konularda, hem de kültür ve medeniyet tarihi alanında önemli katkılarda bulunan İnalcık’ın hayatını anlattı. Oğuzoğlu, “Hocamız 1924 yılında henüz 8 yaşındayken ailesi ve akrabaları ile birlikte Kırım’dan Bursa’ya göç etti. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi Bölümünde yüksek tahsilini tamamlayan İnalcık, 1945 yılından itibaren Bursa üzerine makaleler yayınlamaya başladı.

Birçok araştırmasında ve kitabında Bursa’yı anlatarak, Bursa’nın iktisadî merkez olarak yükselmesini ve bir dünya ticaret merkezi haline gelmesini işledi” dedi.

“Osmanlı tarihini yeniden yazdı”

Halil İnalcık’ın uzun yıllar yurt dışında görev yaptığını belirten Yusuf Oğuzoğlu, “Columbia, Princeton, Pennsylvania, Harvard üniversitelerinde ziyaretçi profesör olarak dersler veren Halil İnalcık, 1972 Ankara Üniversitesi’nden emekli olarak Chicago Üniversitesi’nde görev yaptı ve bu üniversitede Osmanlı tarihi kürsüsünü kurdu. Chicago Üniversitesi’nden dönüşünde 1994 yılında Bilkent Üniversitesi’nde göreve başladı.

Osmanlı tarihini yeniden yazmak için kolları sıvayan İnalcık, Osman Gazi’nin ve Osmanlı’nın ilk sultanlarının gezip, dolaşıp, fethettiği yerleri görmek ve değerlendirmek için çalışmalara başladı.

Yaklaşık 10 yıl Eskişehir, Söğüt, Göynük, Gelibolu ve Bursa çevresini gezdi ve çalışmasını bir kitap haline getirdi” diye konuştu.

Halil İnalcık’ın Bursa ile özdeşleşen bir kişi olduğunu dile getiren Yusuf Oğuzoğlu, “Halil Hoca, her zaman Bursa ile yakından ilgilenmiş ve Bursa Araştırmaları Vakfı’nı kurmuştur. Her yıl Osman Gazi’yi anmak için Bursa’ya gelerek toplantılar düzenledi.

Daha sonra bu toplantılar Osmangazi Belediyesi tarafından Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri adı altında her yıl gerçekleştirilmeye başladı.

Halil İnalcık, ayrıca Bursa’nın fahri hemşerisi ödülünü aldı. Bütün dünyada tanındı. Tarihçilerin kutbu ya da şeyh-ül müverrihin, yani tarihçilerin şeyhi olarak anıldı. Geçtiğimiz günlerde 100 yaşında vefat eden hocamızı rahmet ile anıyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA