Çin Ve Filipinler Arasındaki Güney Çin Denizi Gerginliği

Filipinler, biri Japon iki sahil güvenlik botuyla Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı Scarborough Resifi'nde yeniden devriye gezmeye başladı.

Filipinler sahil güvenlik ekiplerinin, bir Japon sahil güvenlik botunun da katılımıyla, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı Scarborough Resifi'nde yeniden devriye gezmeye başladığı bildirildi.

Sahil Güvenlik Sözcüsü Armando Balilo yaptığı açıklamada, iki botun Scarborough Resifi'nde devriye gezmeye başladığını, Filipinler'in, ülkenin kuzeybatı açıklarındaki sularda düzenli olarak devriye gezilerini sürdüreceğini söyledi.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Çin dönüşünde yaptığı açıklamada, Filipinli balıkçıların yakında resifte avlanabileceğini ümit ettiğini söylemiş, ziyaretten bir hafta sonra cumartesi günü de Filipinli balıkçıların dört yıl aradan sonra tartışmalı Scarborough Resifi'nde avlandığı ifade edilmişti.

Çin, Filipinler ile davalık olduğu Güney Çin Denizi sorununda, daha yumuşak adımlar atarak bir önceki devlet başkanının aksine, yeni Filipinler yönetimiyle ters düşmek istemiyor. Bu konuda benzer tavır takınan ve ülkesinin Çin ilişkilerine öncelik veren Duterte de Uluslararası Tahkim Mahkemesinin 12 Temmuz'da Filipinler lehine karar vermesine rağmen, Çin'in bu karara uyması konusunda şimdilik baskı yapmamayı tercih ediyor.

Duterte'den önceki Filipinler yönetimi, 2013'te, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı.

Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek, Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, 'Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu' yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı kaydedilmişti. Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek, kararı 'mesnetsiz' olarak nitelemişti.

Filipinler'in eski Devlet Başkanı Benigno Aquino, Çin ve Filipinler arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere Hong Kong'a gitmiş, Çin de bu ziyaretlerin ardından Filipinler ile her türlü müzakereye hazır olduklarını açıklamıştı.
Kaynak: AA