Suriye'deki Savaş Mağdurlarının Sığınağı Cerablus

Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütlerinden temizlenen Cerablus'a yerleşenlerin üçte birini, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınanlar oluşturdu İlk zamanlar sadece geçici kimliği olan Suriyelilerin geçişlerine izin verilen Karkamış Gümrük Kapısı'nda, artık kimliği olmayan Suriyelilere de dönüş için hemen gerekli evraklar hazırlanarak geçiş hakkı tanınıyor Türkiye'den Cerablus'a dönen Suriyeli sayısı, yaklaşık 2,5 ayda 10 bine dayandı.

KEREM KOCALAR - Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütlerinden temizlenen Halep'in Cerablus ilçesine yerleşenlerin üçte birini ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınanlar oluşturdu.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine yürütülen harekat ile Özgür Suriye Ordusu'nca (ÖSO) terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Cerablus, aradan geçen yaklaşık 2,5 ayda Türkiye'de yaşayan Suriyeliler için de umut oldu.

Suriye'dekiler için 'huzur' anlamına gelen Cerablus, Türkiye'deki sığınmacılar için ise 'vatan' olarak görülüyor. Bu durumu dikkate alan Gaziantep Göç İdaresi Müdürlüğü, ülkelerine dönmek isteyen Suriyeliler için çeşitli çalışmalar yapıyor.

Daha önce ülkesine dönmek üzere Gaziantep Valiliğine müracaat eden ve Karkamış Spor Salonu yakınına kurulan mobil araçlarda kayıt işlemlerini yaptıran Suriyelilerin işlerini kolaylaştırmak isteyen ekipler, bu kapsamda aracı gümrük sahası yanına konuşlandırdı. Böylelikle ülkesine gitmek isteyen ve geçici kimliği bulunan Suriyeliler, 20 dakikada işlemlerini tamamlayıp sıla hasretini dindirebilir hale geldi.

Henüz geçici kimlik kartı almamış olan ve ülkesine dönmek isteyen Suriyelilere de yardım elini uzatan ekipler, bunun için de adım attı. Mobil araçtaki polis ekiplerince parmak izi alınan ve fotoğrafı çekilen Suriyelilere geçici kimlikleri teslim ediliyor ve geçiş işlemleri için eksikleri tamamlanıyor.

Geçişlerin gönüllülük esasına göre gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcilerince takip ediliyor.

- 10 bin kişinin 'sıla hasreti' bitti

Göç İdaresi İl Müdürülüğüne kayıt yaptırarak, Karkamış Gümrük Kapısı'ndan Cerablus'a giden Suriyelilerin geçişleri devam ediyor.

Fırat Kalkanı Harekatının başladığı günden bu yana nüfusu hızla artan ve 30 bine ulaşan Cerablus'a yerleşenlerin üçte birini ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınanlar oluşturdu. Türkiye'den Cerablus'a dönen Suriyeli sayısı, aradan geçen yaklaşık 2,5 ayda 10 bine dayandı.

Kaynak: AA