IAEE Arnavutluk'ta Temsilcilik Açacak

Arnavutluk'ta temsilcilik açmak için resmi başvuruda bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği'nin bu ülkedeki ilk toplantısı yapıldı.

Arnavutluk'ta temsilcilik açmak için resmi başvuruda bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği'nin (IAEE) bu ülkedeki ilk toplantısı yapıldı.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki bir otelde yapılan toplantıya, Arnavutluk enerji sektörünün önde gelen isimleri ve iş dünyasından temsilcilerin yanı sıra Türkiye'den de sivil toplum kuruluşları yetkilileri katıldı.

IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arnavutluk'ta açacakları temsilcilik ve bugün yaptıkları toplantı hakkında değerlendirmede bulundu.

Arnavutluk'a, bu ülkede temsilcilik açmak için geldiklerini aktaran Kumbaroğlu, bugün düzenledikleri toplantının yanı sıra Arnavutluk Enerji Bakanlığı'nda da temaslarda bulunacaklarını söyledi.

Temsilciliğin açılmasına ilişkin başvuruyu dün yaptıklarını kaydeden Kumbaroğlu, 'Burada bizim için önemli olan demokratik bir yapı olması. Özellikle Türkiye-Arnavutluk arasında çok ciddi bir işbirliği potansiyeli var. Arnavutluk hakikaten Güneydoğu Avrupa ülkeleri içerisinde gelecek vaadeden, yatırım şartlarının çok uygun olduğu bir ülke. Türkiye'den de yatırımcıların gelebileceği bir ülke.' diye konuştu.

Kumbaroğlu, Arnavutluk'taki enerji sektöründe birtakım sorunların bulunduğunu belirterek, 'Elektrik kesintileri var. Büyük ölçüde elektriği ithal ediyor. Burada IAEE olarak katkı sağlayabiliriz. Türkiye Ekonomi Derneği ve Arnavutluk Ekonomi Derneği arasında önemli bir işbirliği potansiyeli görüyoruz. Nitekim, Türkiye Ekonomi Derneği üyelerinden de katılım olmasından da onur duyuyoruz.' dedi.

İşbirliğinin daha başlangıçtan itibaren doğru filizlenmesini sağlamak üzere bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyleyen Kumbaroğlu, 'Buradaki temsilciliğimizi çok yakında hayata geçireceğiz. Şahsen önem verdiğim, Türkiye'nin yakın çevresinde, Avrasya coğrafyasında IAEE'yi geliştirip, bu ülkelerin sorunlarına birlikte çözüm bulmak ve işbirliğini geliştirmek adına doğru insanlarla doğru yatırımların yapılması ve enerji fiyatlarının düşürülmesi yönünde önemli bir katkı sağlayacağımızı düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

- 'Türkiye'nin, enerji yatırımları açısından Arnavutluk'a büyük katkıları olacak'

Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (Lİ-DER) Başkanı Yalçın Kıroğlu ise Türkiye ile Arnavutluk'un birbirine dost iki ülke olduğunu belirterek, 'En son Cumhurbaşkanımızın Arnavutluk ziyaretinde, Enerji Bakanlığı ve devlet yetkilileriyle enerjide nasıl işbirliği yapabileceğimizi konuşmuştuk. Türkiye'nin enerji alanında elde etmiş olduğu çok büyük deneyimler ve birikimler var. Arnavutluk'ta şu anda Türkiye'nin geçmiş olduğu yollardan geçmeye çalışıyor. O bakımdan iki ülkenin bilgi birikimlerini paylaşarak, Arnavutluk'un bu süreci daha hızlı ve daha verimli geçebilmesi açısından bugünkü toplantı çok büyük önem arz ediyor.' diye konuştu.

Türk yatırımcıları olarak Arnavutluk enerji pazarını çok yakından takip ettiklerini kaydeden Kıroğlu, ülkedeki her türlü yatırım imkanlarıyla işbirliği imkanlarını takip ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin enerji yatırımları açısından Arnavutluk'a büyük katkıları olacağının altını çizen Kıroğlu, 'Geçmişten gelen bağlarımızla enerjide de oluşturacağımız bu güçlü sinerjilerin, her ülkenin de enerji maliyetlerine daha ekonomik ulaşmasına büyük fayda sağlayacaktır.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA