Hititlerin Başkentinde Sinema Gösterimi Ve Defile

Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın, UNESCO'nun 'Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmesinin 30'uncu yılı etkinlikleri kapsamında, sanatçı Koçyiğit'in de katıldığı sinema gösterimi ve Hitit kıyafetleri defilesi düzenlendi.

Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın, UNESCO'nun 'Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmesinin 30'uncu yılı etkinlikleri kapsamında, sinema gösterimi ve Hitit kıyafetleri defilesi düzenlendi.

Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan, ilçe merkezindeki tarihi Dulkadiroğlulları Konağı'nda düzenlenen etkinlikte, Hattuşa'nın, UNESCO'nun 'Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmesinin 30'uncu yılı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Hattuşa'nın tanıtılması ve gelen turist sayısının artırılması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini bildiren Aydoğan, 'Hattuşa'nın hak ettiği ilgiyi görmesi için farklı etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Bugün de değerli sanatçımız Hülya Koçyiğit'in katılımıyla kendisinin 'Gelin' isimli filmini seyredeceğiz. Ayrıca kaymakamlığımızın himayelerinde hazırlanan Hitit kıyafetlerini tanıtmak için bir defile düzenleyeceğiz.' dedi.

Aydoğan'ın konuşmasının ardından Hitit defilesi sunuldu. Çorum'daki Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri tarafından hazırlanan 32 parça kıyafet, okul öğrencileri tarafından sergilendi. Defiledeki, Hitit dönemi kral ile kraliçe kıyafetleri ile askerler ve halkın günlük yaşamda giydikleri elbiseler büyük ilgi gördü.

- Filmini 43 yıl sonra açık havada yeniden izledi

Programda daha sonra Ömer Lütfi Akad'ın yönetmenliğini yaptığı ve Hülya Koçyiğit ile Kerem Yılmazer'in başrollerini paylaştığı 1973 yapımı 'Gelin' filminin gösterimi yapıldı. Sanatçı Hülya Koçyiğit, başrolünü oynadığı filmi 43 yıl sonra açık havada vatandaşlar ile izledi. Etkinlikte, AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Kurt'un yanı sıra Kaymakam Aydoğan ve Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu da bulundu.

Türkiye'deki göç sorunununa dikkat çekmek amacıyla daha iyi yaşam koşulları için Anadolu'dan İstanbul'a gelen kalabalık bir ailenin, büyük kentin yaşam pratiği karşısında eski değerlerini yitirip çözülmesinin anlatıldığı filmi seyredenlere patlamış mısır ve salep ikram edildi.

- 'Hititleri duyunca koşa koşa geldim'

Sanatçı Koçyiğit, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

İlçede Hitit güneşini gördüğünde çok heyecanlandığını ifade eden Koçyiğit, 'Susuz Yaz filmi, Berlin Film Festivali'nde ödül kazandıktan sonra Kültür Bakanlığı filmde emeği geçen herkese Hitit güneşinin heykelciğinden hediye etmişti. O zamandır Hititler ile ilgili her şeyde heyecanlanıyorum çünkü 3 bin 500 yıllık tarihi olan bir medeniyetten söz ediyoruz. Bugün hala bu topraklarda yaşayan ve bu yörenin yetiştirdiği milletvekillerimiz başta olmak üzere, buraların kültürünü yaşatmak ve dünyaya tanıtmak için çabalıyorlar. Ben de onlara saygı duyuyorum. O yüzden Hititleri duyunca koşa koşa geldim.' diye konuştu.

Filmin ardından vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektiren ve imza dağıtan Koçyiğit, Hattuşa ve Yazılıkaya ören yerlerini de ziyaret etti.

Kaynak: AA