'Bütçenin Yüzde 20'Sini Eğitime Ayırdık'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin yüzde 20’sini eğitime ayırdıklarını söyledi.

'Bütçenin Yüzde 20'Sini Eğitime Ayırdık'
Bayburt Üniversitesi’nin 2016-2017 Akademik Yılı açılışı dolayısıyla Yeni Külliye Konferans Salonunda düzenlenen törene Maliye Bakanı Naci Ağbal, Vali İsmail Ustaoğlu, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Ayhan Vural, Belediye Başkanı Mete Memiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören Bayburt Üniversitesi’nin tanıtım filmi gösterimiyle devam etti.

"BİR TARAFTAN ÖĞRENCİ SAYIMIZI ARTIRIRKEN DİĞER TARAFTAN EĞİTİM KALİTESİNİ ARTIRACAĞIZ"

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise Bayburt Üniversitesi’nin kurulduğu günden bugüne kadar önemli ilerlemeler kaydettiğinin altını çizdi. Üniversitenin Bayburt açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Eğer Bayburt kadim bir kültür şehriyse, bin yıldır bu topraklarda bulunduğumuzun tescili ise Bayburt Üniversitesi’nin de buna uygun olarak kendisini büyütmesi ve geliştirmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, üniversite eğitiminin önemi dikkat çekerek, "Üniversite eğitimi toplumda gelir dağılımının düzelmesine katkı sağlar. Eğitim seviyesi arttıkça daha yüksek eğitim seviyelerinden mezun olanların sonraki dönemlerde toplum içerisinde sahip olduğu işler ve ekonomik kazanımları daha iyi. Bu açıdan hükümet olarak özellikle yüksek öğretime erişimi artırmamızın sebeplerinden bir tanesi de toplumdaki büyümeyi ortak bir zemin üzerinde gerçekleştirmek. Gelir dağılımını düzeltmek. Onun için yüksek öğretimi büyütme politikamızı bundan sonra da devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

"BÜTÇENİN YÜZDE 20’Sİ EĞİTİME"

Bütçeden en fazla payı eğitime ayırdıklarını ifade eden Bakan Ağbal, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Hükümet olarak birinci önceliğimiz eğitim. Önce elimizdeki kaynakları en yüksek şekilde eğitime ayırıyoruz. 2002 yılında bütçenin büyüklüğü yaklaşık 116 milyar liraydı. Buradan eğitime ayrılan kaynak 11 milyar liraydı. 2017 bütçemiz 645 milyar lira, buradan eğitime ayırdığımız kaynak 122 milyar lira. Bütçemizin yüzde 20’sini tek başına eğitime ayırıyoruz. Bu son derece önemli bir kaynak. İnşallah önümüzdeki yıllarda bugünden daha fazla eğitime kaynak ayıracağız. Ekonominiz kötüyse bunları yapamazsınız. Birileri gelir bütçenizi sizin önünüze koyar. AK Parti hükümeti devraldığında böyle bir dönem içerisindeydik. Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) yapılan anlaşmalar her birisi başarısız ve sürekli bir ekonomik kriz arka arkaya geliyor. Ülke hem ekonomik olarak hem siyasi olarak bir türlü kendini toparlayamıyor. Böyle bir dönemde bütçe yaptığınız zaman ‘Bu nasıl bir bütçe olur?’ birkaç örnek vereyim. Bütçenin iki tane temel gideri vardır: Bunlardan bir tanesi faiz gideri. Bütçeler eğer açık veriyorsa borçlanırsınız. Borçlanırsanız da faiz ödersiniz. Faiz önce ödenir. O borçtur. Onu ödemezlik yapamazsınız. Faizden geriye ne kalırsa onu da diğer masraflarınıza harcarsınız. Sene 2002. Bütçemizde faize ayırdığımız kaynak yüzde 43. Geriye yüzde 57 kalıyor. Onunla eğitim, sağlık diğer bütün harcamalarınızı karşılamanız lazım. Karşılayabiliyor musunuz? Ortalama bir yatırımın bitmesi 8 ile 9 yıl alırdı. Şimdi 4 yıla kadar düşürdük. Bugün yaklaşık olarak 100 lirada 9 lira faiz ödüyoruz. Yüzde 9’a kadar düşürdük. Geriye 91 lira kalıyor. Bu 91 lirayı ülkemizin kalkınmasına yarayacak her türlü iş için harcıyoruz. Dolayısıyla bugün bir projeye başladığımız zaman hemen bitirebiliyoruz."

Kaynak: İHA