Academic Hospital Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) 'Vatandaşlarımızın teşhis ve tedavi için başka ülkelere gittiği dönemlerden, aynı amaçla başka ülkelerden ülkemize gelinen günlere ulaştık''Vatandaşlarımız artık özel hastaneden hizmet almak için servet ödemek, büyük borçların altına girmek, hatta rehin kalmak zorunda değil. Onlar artık eski Türkiye'de kaldı' 'Eskiden bırakın teşhisi, tedaviyi, hastane ziyaretleri dahi bir çileydi. Hastanelerde uzman doktordan vazgeçtik, pratisyen bir hekim bulmak, büyük bir sıkıntıydı. Şu an ise ülkemiz hastanelerinde, 141 bin doktor görev yapıyor. Tıp fakültelerimizde eğitim alan 71 bin gencimiz var'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşların teşhis ve tedavi için başka ülkelere gittiği dönemlerden, aynı amaçla başka ülkelerden Türkiye'ye gelinen günlere ulaşıldığını belirterek, 'Vatandaşlarımız artık özel hastaneden hizmet almak için servet ödemek, büyük borçların altına girmek, hatta rehin kalmak zorunda değil. Onlar artık eski Türkiye'de kaldı.' dedi.

Erdoğan, Academic Hospital Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, açılışını yaptıkları Academic Hospital'ın Üsküdarlılar başta olmak üzere tüm İstanbullulara ve millete hayırlı olmasını diledi.

Engin tecrübesi ve nitelikli hekim kadrosuyla Türkiye'nin lider sağlık kuruluşlarından biri olan hastanenin, çeyrek asırdır bölgede hizmet verdiğini belirten Erdoğan, Üsküdar eski adliye binasını geçen yıllarda bünyesine katan, böylece yaklaşık tabanda 12 bin metrekareye oturan ve büyüklüğü itibarıyla da 20 bin metrekareyi bulan 20 milyon liralık bir yatırımla bugün bambaşka çehreye kavuşan bir hastanenin söz konusu olduğunu ifade etti.

Erdoğan, Academic Hospital'ın adeta 5 yıldızlı otel konforunu aratmayacak odalarıyla, 87 yatak kapasitesiyle, 50'si profesör, 15'i doçent, 15'i uzman hekim olmak üzere 350 sağlık personeliyle farklı bir hastane olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en yeni teknoloji ve yüksek standartlar ile donatılan hastanenin, şifa kaynağı olarak tüm insanlığa hizmet edeceğine inandığını dile getirdi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi' sözünü hatırlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

'Kanuni Sultan Süleyman'ın bu ifadesi, insan sağlığına, insan hayatına verilen önemin ne denli büyük olduğunu, adeta Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'yi bir sağlıklı nefese feda edebilecek kadar önemseyen bir devlet adamı anlayışı dünyada yok ama ecdadımız bunu göstermiş.

Ben 15 Temmuz gecesi yaşananları ki 33-34 yaralı buraya getirilmiş. Bu tabii çok önemli bir durum. Buraya gelenlerden bir polis kardeşimiz, Haydarpaşa Numune'ye götürüldü, orada şehit oldu. Diğerleri burada tedavi edildi. Aramızda da tedavi edilen kardeşlerimiz var. Seferber olmaları, bunun en güzel ispatı olmuştur. Ben de bundan dolayı gerek Neşe Hanım'a gerekse tüm ekibine, şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.'

- 'Hastanelerimizin kapısı, insanımıza hiçbir zaman kapalı olmayacak'

Yola çıktıklarında, 2003'ün başında göreve geldiğinde çalışma arkadaşlarıyla Bakanlar Kurulu'nda sağlık alanını hep hep konuştuklarını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu işin bedeli olmaz. Hastanelerimizin kapısı, bir defa insanımıza hiçbir zaman kapalı olmayacak. Hasta kapıdan asla döndürülmeyecek. Önce atacağımız adım dedik, devletin değişik birimlerde hastaneler var, değişik bakanlıkların kendilerine ait hastaneleri var. Bunların hepsini tek çatı altında toplayacağız. Önce bu adımı attık. Bunları tek çatı altında topladık. Bu, işin ilk etabıydı. İkinci etap, arzu eden özel hastaneler olursa, onlarla da bizler devlet olarak anlaşma yapalım ve iş birliği halinde kamu-özel onların da devlet nasıl hastasına bakıyorsa, özel sektör de baktığı zaman bedelini Sosyal Güvenlik Kurumundan almak suretiyle burada da bu süreci işletelim dedik. Buna katılan ve katılmayan hastaneler oldu. Katılanlarla şu anda devlet iş birliği yapmış vaziyette. Bu süreç de işliyor. Sağlıklı mı işliyor sağlıksız mı? Eksikler yok değil, var tabii. Zaman zaman bu devletten kaynaklanıyor, zaman zaman özel sektörden kaynaklanıyor. Geneli itibarıyla iyi yürüyor.'

- 'Eskiden hastane ziyaretleri dahi çileydi'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yeni yüzüyle hizmete aldıkları hastanenin Türk sağlık sektörünün standartlarının 14 yılda nereden nereye geldiğini göstermesi bakımından oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Sadece Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı kurumlar değil, özel sektör kuruluşlarının da kendileriyle yarıştığını bildiren Erdoğan, 'Günü kurtaran kısa vadeli projeler yerine, burada olduğu gibi uzun vadeli yatırımlara giriliyor. Hastanelerimiz alanlarının en iyi uzmanlarını istihdam ederek, vatandaşlarımızla birlikte Avrupa'dan Ortadoğu'ya kadar tüm bölgeye hizmet veriyorlar. Burası Harvard ile iş birliği yapıyor. Harvard kolay kolay gelip de geçmişte buralarla böyle bir iş birliğine girer miydi ama şu anda giriyor. Bu adımlar artık atılıyor. Ben inanıyorum ki bu çok daha kapsamlı bir şekilde gelişecektir.' değerlendirmesinde bulundu.

Amerikalı bir grupla Bezmialem Hastanesinin aynı şekilde böyle bir adım attığını aktaran Erdoğan, bu çalışmaların gelişerek devam ettiğini söyledi.

Vatandaşların teşhis ve tedavi için başka ülkelere gittiği dönemlerden, aynı amaçla başka ülkelerden Türkiye'ye gelinen günlere ulaşıldığını belirten Erdoğan, vatandaşların artık özel bir hastaneden hizmet almak için servet ödemek, büyük borçların altına girmek, hatta rehin kalmak zorunda olmadıklarını dile getirdi.

Bunların eski Türkiye'de kaldığını ifade eden Erdoğan, 'Eskiden bırakın teşhisi, tedaviyi, hastane ziyaretleri dahi bir çileydi. Hastanelerde uzman doktordan vazgeçtik, pratisyen bir hekim bulmak büyük bir sıkıntıydı. Şu an ise ülkemiz hastanelerinde 141 bin doktor görev yapıyor. Tıp fakültelerimizde eğitim alan 71 bin gencimiz var.' dedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesinin fahri doktora unvanı tevdi törenine katıldığını hatırlatan Erdoğan, bu üniversitenin sadece sağlık alanında öğrenci yetiştireceğini, dolayısıyla tıp fakültelerinden yetişecek öğrencilerle bu açığın çok seri şekilde kapatılması gerektiğine işaret etti.

Doktorların hemşirelerin, sağlık memurlarının kalitesinin çok önemli olduğunun altını çizen Erdoğan, bunu 10 sene içinde başaracaklarına inandığını, dünyanın, özellikle bölgenin gelip gittiği yerin Türkiye olacağını vurguladı.

Erdoğan, yardımcı sağlık personeli olmak için eğitim görenlerin sayısının da 100 binin üzerinde olduğunu kaydetti.

(Sürecek)
Kaynak: AA