Samandağ'a Çevre Yolu Yapılıyor

Antakya-Samandağ-Çevlik yolu ihalesini alan, inşaat firması ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında sözleşme imzalandı. İlgili firmaya yapılan yer tesliminin ardından çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanması planlanan ve işin tamamının 2019 yılı Mart ayında tamamlanması hedeflenen Antakya-Samandağ-Çevlik yolu ile ilgili firma yetkilileri İlçe Kaymakamı Dr. Cahit Çelik’i makamında ziyaret etti.

Samandağ'a Çevre Yolu Yapılıyor
Kaymakam Çelik yaptığı açıklamada, bu yola ilçemizin hasret kaldığını, çok uzun süredir bu yolun yapılmasını beklediklerini ifade etti.

İhalenin yapılmasında çok büyük emekleri olan ve şu an Ankara Valisi olan Sayın Ercan Topaca’ya teşekkür eden Kaymakam Çelik, aynı zamanda bölge milletvekilleri Adem Yeşildal ve Serkan Topal’a da teşekkür etti. Bu yolun yapılmasıyla ilçenin rahat bir nefes alacağını vurguladı. Göreve geldiği günden bu yana yapılması için Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ile beraber her türlü platformda bunu gündeme getirdiklerini, çevre yolu haricinde Samandağ-Arsuz arasındaki yolun da yapılması gerektiğini belirten Kaymakam Çelik, şunları ifade etti:

“İlçemiz 118 bini geçen nüfusuyla Hatay ilinin en büyük ilçelerinden biridir. İlçemizin Hatay il merkezine uzaklığı 20 km olup, sahil ilçesi olmamız hasebiyle özellikle hafta sonları ilçemize yakın ilçeler olan Antakya, Defne, Kırıkhan ilçelerinden çok yoğun gelişler olmaktadır. Hafta sonları ilçemize dışardan giriş yapan araç sayısı günlük 20 binin üzerindedir. İlçemizi Hatay’a ve Türkiye’nin diğer yerlerine bağlayan tek bir karayolu vardır. Bu karayolu da hem ilçemizdeki nüfusun kalabalık olması hem dışarıdan ilçemize turizm anlamında yoğun gelişlerin olması nedeniyle mevcut trafiği kaldıramamaktadır. İlçemiz ile Arsuz ilçesi arasında ulaşımı sağlayan ve sahilden giden bir kısmı stabilize olan bir yol mevcut olup, bu yolun uzunluğu 46 km’dir. Bu yol şu an kullanılamadığı için Samandağ’ından Arsuz’a giden vatandaşlarımız toplam 111 km yolu (Hatay-Belen-İskenderun-Arsuz) kat ederek gidebilmektedirler. Diğer taraftan Hatay’ın merkez ilçeleri olan Defne ve Antakya’dan özellikle yaz aylarında Arsuz ilçesine çok yoğun gidişler olmaktadır. Bu ilçelerden Arsuz’a giden kişiler de Belen-İskenderun-Arsuz güzergahını kullanmakta ve bu güzergâh ta toplam 90km’dir. İlçemiz ile Arsuz ilçesi arasında sahilden karayolu olması durumunda ve Defne ile Antakya ilçelerinden giden araçların bu güzergahı kullanmaları durumunda mesafe 70 km olacaktır. Bu kapsamda aşağıdaki gerekçelerden dolayı Samandağ ile Arsuz ilçeleri arasında sahilden bir karayolunun yapılması elzemdir.

Samandağ - Arsuz arasındaki şu an kullanılan karayolu 111km olup, sahilden yeni bir karayolunun açılması durumunda bu mesafe 46 km’ye düşecektir. Hatay’ın merkez ilçeleri olan Defne ve Antakya ile Arsuz ilçesi arasındaki mesafe 90 km olup, belirtilen sahil yolunun açılması durumunda bu mesafe 70 km’ye düşecektir. Şu an ilçemizden İskenderun-Adana istikametine giden araçlar Hatay-Belen-İskenderun yolunu kullanmaktadırlar. Yukarıda belirtilen yolun açılması durumunda ilçemizden İskenderun istikametine giden trafik akışı sahil yoluna doğru kayacak, bu da Hatay-İskenderun arasındaki trafik yoğunluğunu azaltacaktır. Yukarıda belirtilen yolun açılması durumunda; hem zaman, hem de akaryakıt anlamında ciddi bir tasarruf sağlanacaktır. Bu gerekçelerden dolayı Samandağ-Arsuz arasındaki sahil yolunun projelendirilerek en kısa sürede ihalesinin yapılması gerekmektedir. Bununla ilgili olarak da girişimlerimiz devam etmektedir."
Kaynak: İHA