Türkiye İle Ukrayna Arasında Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması

Anlaşma, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Ukrayna Altyapı Bakanı Vladimir Omelyan tarafından imzalandı Bakan Arslan: 'Bu anlaşma ile önemli bir katma değer yaratacağımıza inanıyorum. İki ülkenin ekonomilerine ve ticaretine katkı sağlayacak' Bakan Omelyan: 'Biz, Türkiye ile hem politik hem ekonomik açıdan birlikte yürümeye, devam etmeye hazırız. Bugünkü sözleşmemiz bunun önemli göstergelerinden birisi'

Türkiye ile Ukrayna arasında Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması imzalandı.

Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilen anlaşma törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Ukrayna Altyapı Bakanı Vladimir Omelyan ve her iki bakanlıktan bürokratlar katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası düzenlenen törende önce imzalar atıldı.

İmza sonrasında gazetecilere açıklama yapan Bakan Arslan, bugün Dünya Denizcilik günü vasıtasıyla Türkiye'de çok sayıda misafir ağırladıklarını belirterek, bunlardan birisinin de Ukraynalı Bakan Omelyan olduğunu söyledi.

Omelyan'ın kendilerini daha önce olduğu gibi bugün de yalnız bırakmadığını dile getiren Arslan, 'İki ülke arası dostluğa uygun olarak özellikle Karadeniz bölgesinde transit geçiş ülkesi olan, Doğu Avrupa ile Baltık bölgesine yapılan ticarette stratejik bir konumda bulunan Ukrayna ile ülkemiz arasında böyle bir anlaşma imzalıyoruz.' dedi.

Bakan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu anlaşma ile özellikle Karadeniz'de ilave Ro-Ro ve tren feri hatları ile bu taşımacılık biçimine uygun limanların geliştirilmesi, deniz yolu ve demir yolu taşımacılığında konteyner taşımacılığının güçlendirilerek uluslararası ticarete konu olan taşımacılık operasyonlarının güçlendirilmesi, demir yolu ve deniz yolu gibi sürdürülebilir ve çevreyle dost taşımacılık türlerinin iki ülke ticaretinde daha fazla pay alması, Avrupa, Kafkasya, Orta Asya ve Uzak Doğu arasındaki taşımanın önemli bir bölümünün Hazar Geçişi, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye üzerinden sağlanması, doğu-batı koridorunun kuzey-güney koridoru ile entegre edilmesi, Doğu Avrupa-Baltık-Orta Doğu güzergahında ticaret ve taşımacılığın kolaylaştırılması, denizlere kıyısı olan Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinin ticaret potansiyelinin özellikle Türkiye-Ukrayna anlaşması ile bu bölgeye kaydırılması pozitif etki sağlayacak.'

Arslan, ülkeler arasında dostane yürütülen ilişkilerin ulaştırmanın alt moduna da yansıdığını belirterek, kombine taşımacılık alanında imzalanan bu anlaşma ile önemli bir katma değer yaratacaklarına inandıklarını aktardı.

İki ülke arasındaki hava, deniz, demir ve kara yolu taşımacılığını enine boyuna tartıştıklarını anlatan Arslan, almaları gereken mesafeleri ortaya koyduklarını, varsa problemlerin hallolması için gerekli talimatları verdiklerini bildirdi.

Arslan, anlaşmanın ülkelerin hem ticaretine hem de ekonomilerine katkı sağlayacağını vurguladı.

- 'İş birliğinden çok memnunuz'

Ukrayna Altyapı Bakanı Vladimir Omelyan, bugünkü görüşmenin gerçekleştirilmesinden çok memnun olduklarını belirterek görüşmede çok sayıda konunun ele alındığını söyledi.

Omelyan, 'Biz, Türkiye ile hem politik hem ekonomik açıdan birlikte yürümeye, devam etmeye hazırız. Bugünkü sözleşmemiz bunun önemli göstergelerinden birisi.' dedi.

Bakan Arslan'ın Ukrayna ziyareti sırasında gelecekte neler yapacaklarına dair kararları ilan etmeyi umduklarını dile getiren Omelyan, 'Fakat şunu da vurgulayalım ki bu sözleşme hem benim hem sayın bakan için çok önemli. Sayın bakan da transit taşımacılık projelerine çok sıcak bakıyor.' diye konuştu.

İmza töreni sonrası Bakan Arslan, konuk bakan Omelyan'a günün anısına hediye takdiminde bulundu.
Kaynak: AA