Türkiye Helal Ürünler Fuarı'ndan Memnun

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Karabay: 'Fuar, hem Türkiye'nin ihracatı hem belgelendirme piyasası hem de mevzuatı gözden geçirme açısından son derece faydalı geçti'.

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay, Hırvatistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen ve Türkiye'nin 'ortak ülke' olarak katıldığı 3. Helal Ürünler Fuarı'nın, hem Türkiye'nin ihracatı hem belgelendirme piyasası hem de mevzuatı gözden geçirme açısından son derece faydalı geçtiğini bildirdi.

Ahmet Karabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3. Helal Ürünler Fuarı'na 'ortak ülke' olarak katılmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, 3 gündür devam eden etkinliğe sadece Müslüman ülkelerden değil, Müslüman olmayan ülkelerden de önemli katılım olduğunu söyledi.

Etkinlik kapsamında farklı konularda düzenlenen panellerin yanı sıra birçok ülkeden firmanın katıldığı fuarın da gerçekleştirildiğini kaydeden Karabay, Türkiye'nin de Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda fuara büyük önem verdiğini, Türkiye'den şekerli mamuller ve fındık olmak üzere iki tanıtım grubunun da yer aldığını fuara Türk Standartları Enstitüsünün de (TSE) katılım gösterdiğini bildirdi.

Etkinlik çerçevesinde katılım gösterdikleri panellerde helal piyasasındaki gelişmeler ve helal ürünlerin ihracat üzerindeki etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Karabay, 'Helal piyasası gelişmekte olan bir konu. Bunun önündeki en büyük engel şu anda dünyada helal belgelendirmesi anlamında çok parçalı bir yapının olması. Çok sayıda belgelendirme kuruluşu var. Çok sayıda helal belgesi var.' diye konuştu.

- 'Türkiye, helal konusunda ortak bir merkez oluşturulması için çalışmalarını sürdürmekte'

Ahmet Karabay, Türkiye'nin, helal konusunda ortak bir merkez oluşturulması için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye ülkelerin oluşturduğu İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün (SMIIC), bu alandaki en yetkili kurum olduğunu ve dünyada tek bir helal ambleminin oluşturulmasına dönük çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Karabay, SMICC'nin tanıtımı açısından da Hırvatistan'daki bu etkinliğin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, buradaki katılımcı ülkelere, dünyada tek bir helal amblemi ve bu işin koordinasyonundan sorumlu tek bir merkezin olması, bunun da SMIIC çatısı altına yapılmasının en uygun olacağını aktardıklarını söyledi.

Endonezya, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle ikili görüşmeler yaptıklarını anlatan Karabay, helal belgelendirmesi konusunda bu ülkelerle ortak çalışmalar yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

Karabay, Helal Ürünler Fuarı'nın, hem Türkiye'nin ihracatı hem belgelendirme piyasası hem de mevzuatı gözden geçirme açısından son derece faydalı geçtiğini söyledi.

- Opatija bildirisi imzalanacak

Opatija'da 3 gündür devam eden 3. Helal Ürünler Fuarı, Opatija bildirisinin imzalanmasının ardından bugün sona erecek.

Hırvatistan Helal Sertifikalandırma Merkezi Genel Sekreteri Edina Mesic, imzalanacak bildirinin helal ürün ve hizmet pazarı, helal turizm ve İslam bankacılığı alanlarındaki son gelişmeleri kapsayacağını belirterek, bildiride helal konusunda küresel bir standardizasyon belirlenmesi konusuna da değinileceğini bildirdi.

Mesic, 40 ülkeden uzmanın katıldığı fuarı, binden fazla konuğun ziyaret ettiğini de söyledi.

Türkiye'nin 'ortak ülke' olarak katıldığı fuara Malezya, Endonezya, İran, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya, ABD, Singapur, Azerbaycan, Rusya, Belçika, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Bosna Hersek, Sırbistan ve Karadağ'dan üst düzey heyetler ve firmalar da katıldı.

Organizasyon kapsamında, 'Helal Ürünler Pazarı-Yeni Küresel Eğilimler', 'Helal Pazarındaki Zorluklar', 'Helal Turizm' ve 'İslam Bankacılığı' konularında paneller de düzenlendi.

Kaynak: AA