Tarihi Septimius Severus Köprüsünde Restorasyon Çalışması Başladı

Araban ilçesindeki tarihi Septimius Severus (Kırık Köprü) Köprüsünde restorasyon çalışması başladı.

Tarihi Septimius Severus Köprüsünde Restorasyon Çalışması Başladı
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın girişimleri sonucunda Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon programına alınan Araban ilçesine bağlı Gümüşpınar kırsal mahallesi sınırları içerisinde geçen Sıtma Pınar Çayı üzerindeki tarihi Septimius Severus (Kırık Köprü) Köprüsünde restitüsyon ve restorasyon çalışması yapılması için 9 Ekim 2015 tarihinde 5 Milyon 866 bin 89,64 TL’ye ihalesi yapılarak ihaleyi alan mütheahhit firmaya teslim edilerek, kazı çalışması tamamlanan tarihi Septimius Severus Köprüsünde restorasyon çalışması başlatıldı. İhaleyi alan müteahhit firma İşsan İnşaat Tic. Ve San. Ltd. Taah. Turz. Enerj. Mad Ve Tic. San. Aş. İdari İşler ve Şantiye Sorumlusu Abdurrahman Cebe, "28.10. 2016 tarihinde kurulun aldığı karar doğrultusunda şantiyemizde malzeme alımı, taş kesimi ve kesilen taşların nakliye işlerine başlandı. Tarihi Septimius Severus (Kırık Köprü) Köprüde yapılacak ölçümler sonunda 7.11.2016 tarihinde restorasyon çalışmalarına başlanacak" dedi.

Yöre halkı ise köprünün bölgenin önemli tarihi eserlerinden biri olduğunu hatırlatarak, tarihten bu yana hiçbir bakım ve onarım yapılmadığını ifade etti.

Yöre halkı, dış tahriplere asırlardır direnen Septimius Severus Köprüsünün çökme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı dönemde Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın 8 yıllık çabası ile restore çalışmalarına başladığını söyleyerek, Milletvekili Erdoğan’a teşekkür etti.

Septimius Severus Köprüsü (Kırık Köprü)

Gaziantep’in Araban ilçesinin sınırlarında yer alan tarihi köprü, Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında Samsat’ta karargah kuran 4. Scythica Lejyonu tarafından yaptırıldı. Köprüde yer alan sütunlardan biri İmparator Septimius Severus’a, biri karısı julia Domna’ya ve diğeri oğulları Geta ve Caracalla’ya adanmıştı. Geta’nın adına dikilen sütun kendisini öldüren kardeşi Caracalla tarafından kaldırılan köprü, ilçenin Elif, Hisar ve Hasanoğlu kırsal mahallelerindeki tarihi Anıt mezarlara ise 8-9 kilometre mesafe uzaklıkta bulunuyor. Tarihi köprüye, anıt mezarlarından kuzey yönünde ilerleyerek ulaşılabiliniyor. Köprü, Gümüşpınar kırsal mahallesinin 5 kilometre güneyindeki Karasu, Sıtma Pınar Çayı’nın üzerinde bulunuyor. 4. Scythica Lejyonu tarafından inşa edilen köprü, antik dönemlerde Dülük ve Zeugma’dan Samsat’a uzanan yol üzerinde önemli bir geçit olarak biliniyor. Kesme taş bloklardan inşa edilen köprünün uzunluğu 30 metre, yüksekliği ise 8 metredir.
Kaynak: İHA