'Siyaset Ve Yönetim Tartışmaları' Konulu Panel

Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü tarafından, “Siyaset ve Yönetim Tartışmaları” konulu panel düzenlendi.

'Siyaset Ve Yönetim Tartışmaları' Konulu Panel
Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Korkut’un moderatörlüğünü yaptığı panele, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Al ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Ateş konuşmacı olarak katıldı.

Panelin ilk konuşmasını yapan Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Al, “Başkanlık Sistemi” başlıklı sunumunda, başkanlık sisteminin bütün yönleriyle herkes tarafından iyi bilinmesi gerektiğini dile getirerek, "Başkanlık sistemini ciddiye almamız gerekiyor" dedi.

“Parlamenter sistemin en zayıf halkası istikrarsızlık”

Başkanlık sistemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Al, “Ortadoğu’da insanlar farklı şekilde davranıyorsa bunu biraz da yönetim sistemine bağlamak durumundayız. Türkiye’de ister parlamenter sistem olsun, ister başkanlık sistemi olsun, önemli bir yönetim sistemi ile karşı karşıyayız. Birçok insan potansiyelini kullanamadan yaşayıp ölmekte ve birçok kişi de bürokraside, özel şirketlerde yeteneklerini hayata geçiremeden, artı değer üretemeden bu sistemlerde bir fayda sağlayamadan yaşayıp ölmektedir. Bugün parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasındaki fark nedir derseniz, bu istikrar meselesidir. Türkiye’nin tarihine baktığımız zaman hükümetlerin ömürleri 2 sene bile değildir. Çok kısa süreli iktidarlarımız var ve seçime gittiğimiz zaman biz, hükümetin kurulup kurulamayacağını öngöremiyoruz. Parlamenter sistemin en zayıf halkası budur” dedi.

“Kamu yönetiminde değişim kaçınılmaz”

Panelin ikinci konuşmacısı Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken, “Kamu Yönetiminde Değişim” konusunu ele aldı. Kamu yönetiminde değişim ve yeniden yapılanmanın dünyadaki her ülkenin gündeminde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Musa Eken, halkın refah düzeyini daha da arttıracak, insanların mutluluğunu daha çok sağlayacak, halka daha çok hizmet götürecek yani insanların gündelik hayatını kolaylaştıracak bir kamu yönetimi sistemi oluşturma hususunda bütün dünya ülkelerinin çaba gösterdiğini söyledi.



Kamu yönetiminde ve yönetim modellerinde değişimin kaçınılmaz olduğunu ve bunun bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eken, Osmanlı’dan bu yana bu değişimin devam ettiğini ifade etti.

Ekonomi, eğitim ve yönetim kavramlarının birbirlerini nasıl etkilediğini ve bu kavramların Kamu Yönetiminin değişiminde oynadıkları rolleri de örnekler vererek açıkladı.

Panelin son konuşmasını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Ateş , “Değişime Yerelden Başlamak: Yerel Yönetimlerde Reform Eğilimleri” adlı sunumunda savaşlar, göçler, küreselleşme ve kentleşme sonucu meydana gelen toplumsal değimi iyi anlamanın ve ona uygun yerel yönetim modelleri geliştirmenin önemine işaret ederek Türkiye’de yerel yönetimler konusunda Osmanlı’dan bu yana gerçekleştirilen reform çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Soru cevap kısmının ardından panel sona erdi ve konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA