Şair Gülten Akın Anıldı

Geçen yıl yaşama veda eden Akın için Boğaziçi Üniversitesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezince 'Hiç ayrılmadım ki ben orada kaldım: Gülten Akın Şiirinin Peşinde' etkinliği düzenlendi.

Şair Gülten Akın, ölümünün 1. yılında anıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezince, geçen yıl yaşama veda eden Akın için üniversitenin Demir Demirgil Salonu'nda 'Hiç ayrılmadım ki ben orada kaldım: Gülten Akın Şiirinin Peşinde' paneli düzenlendi.

Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Olcay Akyıldız'ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşan şair Baki Ayhan T, Akın'ın şiirinde farklı dönemler olduğunu belirterek, 'Kendisini var ederken şiirini de var etmeye çalışan ve kendine özgü bir poetika oluşturan bir şair.' dedi.

Baki Ayhan T, Akın'ın kendisini her dönemde yenileyen bir şair olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

'Gülten Akın, dünyayı tüm çirkefliğiyle olduğu kadar tüm güzelliğiyle de duyumsatan şiirler yazmıştır. Uzun yıllar Anadolu’da yaşamış, öğretmenlik ve avukatlık görevleri nedeniyle Anadolu'nun en ücra köşelerinde çalışmış bir kadın ve bir şairdir, halk şiiriyle yakın ilişkisi olmuştur. Akın için halk şiiri, biçimsel bir kaynak değil ruhsal bir kaynak olmuştur.'

Şair Gülseli İnal ise şairin 1933 doğumlu olduğunu hatırlatarak, doğduğu ve büyüdüğü yıllarda Türkiye’nin iki dünya savaşı gören ve yeniden ayağa kalkmaya çalışan bir ülke olduğuna dikkati çekti.

Şairin zor şartlarda, hüzünlü ve melankolik bir ortamda şiir yazmaya başladığı yorumunu yapan İnal, şiirlerinde daha çok ezilenler, kadınlar ve çocuklar olduğunu vurguladı.

Saliha Paker ise Akın'ın şiirinin ilk defa Boğaziçi Üniversitesinde 2006'da düzenlenen bir atölyede İngilizce'ye çevirdikleri bilgisini verdi.

Etkinlikte, Akın'ın şiirleri okundu.

Kaynak: AA