Köy Kahvehanesinde Diyabet Eğitimi

Yalova Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmetler bölümü öğrencilerinin hazırladığı 'Orda bir diyabetli var uzakta 'adlı projeyle köylerde diyabet taraması yapılarak vatandaşların kan şekeri ölçümü yapıldı.

Hastanelere ulaşamayan köylülerin ayağına tedaviyi götürmeyi hedefleyen proje ile Kasım ayı boyunca köy ziyaretleri yapılarak vatandaşlara diyabet anlatılacak.

Bu proje kapsamında Yalova Devlet Hastanesi Endokrinoloji uzmanı Uzm. Dr. Savaş Karataş, Beslenme ve Diyet Uzmanı Mert Aşit, Sağlık personeli ve üniversite öğrencilerinden oluşan heyet Yalova'nın Termal İlçesine bağlı mahalle ve köylerinde diyabet eğitimi vererek, kan şekeri ölçümü yaptı.

Yalova Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Ünal Küçükyılmaz köylerde verilen diyabet eğitimleri hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece vatandaşların hastaneye gelerek tedavi olmasını değil, onların ayağına giderek, köy evlerinde, kıraathanelerde, okullarda hekimimiz, diyetisyenimiz ve sağlık ekibimizle beraber, kendilerine yerinde eğitim vermeyi organize ettiklerini söyledi.

Doktorların köylerde vatandaşlara diyabet ve şeker hastalığı hakkında eğitim verdiğini belirten Küçükyılmaz, şöyle konuştu:

'Güzel bir proje olduğuna inanıyoruz ve hekimlerimiz bu konuda gerçekten fedakarca çalışıyor. Çünkü bu sevgi isteyen bir şey, fedakarlık ve özveri isteyen bir durum. Hastanenin dışına çıkarak, vatandaşlara konu hakkında eğitimler veriyoruz. Projede bize ön ayak olan Yalova üniversitesi öğrencilerinin desteği bizim için tabi ki çok önemlidir. Bize destek verdiler, ön ayak oldular, proje hakkında bizim ön göremediğimiz, farkına varamadığımız hususları belirttiler. Bize yön verdiler, hem üniversitemize hem de öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Onlarla beraber inşallah bunun gibi toplumsal projeler yapacağımıza inanıyoruz.'

Diyabet hastalığında eğitimin önemine dikkat çeken Karataş da diyabetin Türkiye çapında çok yaygın bir hastalık olduğunu kaydetti.

Diyabetin ilaçla tedavi edilmesinin yeterli olmadığına dikkati çeken Karataş, şöyle devam etti:

'Diyabetin tedavisi sadece ilaç vermekle olmuyor. Burada eğitim çok önemli. Çünkü komplikasyonları, ilaç kullanımıyla ilgili ayrıntılı eğitim verilmesi gerekiyor. Bu konuda halka ulaşabilmemiz lazım. Bu amaçla biz köylere gitmeyi planlıyorduk. Bu arada üniversite öğrencilerimiz bize geldi ve böyle bir proje yapmak istediklerini söylediler. Bizde tam planlarken böyle bir şeyin olmasını isabet oldu. 14 Kasım Dünya Diyabet gününe ithafen Kasım ayı boyunca her hafta bir köye giderek, orada diyabetle ilgili hem tarama yapacağız hem de diyabeti anlatacağız. Hastaların diyabet oranlarını inceleyeceğiz.'

Projenin mimarı olan Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmetler bölümü 4. sınıf öğrencisi Sebahat Duman ise arkadaşlarıyla ders kapsamında diyabetle alakalı bir proje yapmaya karar verdiklerini anlattı.

İmkan bulamayan köylere giderek, diyabetle ilgili bilgilendirme yaptıklarını belirten Duman, şunları kaydetti:

'Bu projeyle ilgili Endokrin Uzmanı Dr. Savaş Karataş’la tanıştık. Bu alanda uzman bir doktor ve Devlet Hastanesinde görev yapıyor. Onunla birlikte köylere geliyoruz ekip olarak, köylerin köy kahvelerinde, okullarında uygun bulduğumuz salonlarında projeyle ilgili bilgi veriyoruz. Diyabeti anlatıyoruz, kan sayımları yapıyoruz. Ayrıca beslenme ve diyet uzmanımız da var onunla birlikte de bilgilendirme yapıyoruz.'

Kaynak: AA