Kilis İl Sağlık Müdürü Dr. Yemliha Aksoy Açıklaması

Kilis İl Sağlık Müdürü Dr. Yemliha Aksoy, Türkiye’de organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün arttığını söyledi.

Kilis İl Sağlık Müdürü Dr. Yemliha Aksoy Açıklaması
Aksoy, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de en önemli sağlık sorunlarının başında yer aldığını ifade ederek, “ Kilis İl Sağlık Müdürü Dr. Yemliha Aksoy. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybediyorlar. Bu nedenle organ bağışının yaygınlaştırılması gerekliliği gün geçtikçe artmaktadır. Bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.Vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.

Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, kıkırdak, tendon, kas dokusu, yüz saçlı deri, ektremite, üst sindirim yolu, üst solunum yolu, kadınlarda uterus, ve deridir. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda üzerinde taşıdığı organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmesi ve kayıtlı bulunduğu merkeze bu durumu bildirmesi yeterli olacaktır” dedi.

Kaynak: İHA