Kıbrıs Müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarına İsviçre'de 711 Kasım arasında yapılacak Kıbrıs müzakereleri öncesinde gelinen son duruma ilişkin bilgi verdi CTPBG Genel Başkanı Talat: 'İsviçre'de yapılacak görüşme oldukça önemli ve doğru bir zamanda yapılacak' DPUG Genel Başkanı Denktaş: 'İsviçre’deki görüşmeyi 'merdivenin sondan bir önceki basamağı' olarak görüyorum' TDP Genel Başkanı Özyiğit: 'Yarım asırdan uzun süredir devam eden Kıbrıs sorununu tarihe gömmek için her iki lidere daha fazla destek vermek gerekiyor'.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarına, İsviçre'de 7-11 Kasım'da yapılacak Kıbrıs müzakereleri öncesinde son duruma ilişkin bilgilendirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC'deki siyasi parti temsilcileri Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, Demokrat Parti - Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Yaklaşık iki saat süren toplantıda başkanlara partilerin genel sekreterleri ve parti temsilcileri de eşlik etti.

CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında 7-11 Kasım tarihlerinde düzenlenecek görüşmenin oldukça önemli ve doğru bir zamanda yapılacağını belirterek “Beklentim, bir olumsuzluk olmayacağı yönündedir. Harita görüşülmeyecek gibi bir yaklaşımı var bizim tarafın. Dolayısıyla önemli olan nokta, İsviçre’den haritanın da görüşülmesine imkan sağlayacak o çoklu (güvenlik ve garantilerin ele alınacağı) konferans kararının ve tarihinin çıkmasıdır. En büyük başarı odur.” diye konuştu.

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş da Akıncı ile görüşmede, İsviçre’de Mont Pelerin’de yapılacak müzakerelerle ilgili görüş teatisinde bulunduklarını belirterek, İsviçre’deki görüşmeyi “merdivenin sondan bir önceki basamağı” olarak değerlendirdi.

İsviçre’deki görüşmelerin ardından yeni bir değerlendirme yapacaklarını ifade eden Denktaş, müzakere süreciyle ilgili endişelerinin devam ettiğini söyledi.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise yarım asırdan uzun süredir devam eden Kıbrıs sorununu tarihe gömmek için her iki lidere daha fazla destek vermek gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı ve ekibine TDP olarak güven duyduklarını dile getiren Özyiğit, Cumhurbaşkanı tarafından ortaya konulan iyi niyetli yaklaşımlara Rum tarafından da karşılık beklediklerini, İsviçre'deki görüşmeden beklentisinin, 'garantör ülkelerin de olacağı 5'li müzakere zirvesinin tarihinin ve yerinin saptanması ve o bağlamda ucu açık konuların kapanması ve toprak konusunun görüşülmesi' olduğunu ifade etti.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda, 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, 7-11 Kasım tarihleri arasında İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katılımıyla görüşmelere devam edecek.
Kaynak: AA