İslam Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Celasi Açıklaması

'İKB'nin kurulduğu 1975'ten beri Türkiye'ye sunduğu toplam finansman 9 milyar dolara ulaştı' 'Finanse edilecek trenler Türkiye Cumhuriyeti hızlı tren ağında, özellikle de Ankara ve İstanbul arasında kullanılacak. Geri ödeme süresi 15, finansman süresi ise 5 yıl olacak'

SUHEYB MUHAMMED NEMED ABED - İslam Kalkınma Bankası (İKB) Türkiye Direktörü Salih Celasi, Türkiye'de sağlık, temiz enerji gibi sektörlere finansman sağladıklarını ve banka kurulduğundan bu yana sunulan finansmanın 9 milyar dolara ulaştığını belirtti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Celasi, 'İKB'nin kurulduğu 1975'ten beri Türkiye'ye sunduğu toplam finansman 9 milyar dolara ulaştı.' dedi.

Türkiye'ye sunulan 1,8 milyar dolarlık finansmanda 2015 yılının özel bir yeri olduğunu söyleyen Celasi, bunun İKB grubunu ülke kalkınmasının bir ortağı konumuna getirdiğini ifade etti.

2015 yılında 15 ila 25 yıllık süre için verilen uzun vadeli finansmanın 850 milyon dolar, ticaretle ilişkili olan kısa vadeli finansmanın ise 950 milyon dolar olduğunu söyleyen Celasi, İKB'nin geçen yılki finansmanının sağlık sektörünü ve Vakıf Katılım Bankası'nı kurarak İslami finans endüstrisini desteklemeye ayrıldığını, diğer finansmanların da demir yolları ve yenilenebilir enerjiyle ilişkili olduğunu hatırlattı.

Celasi, bu yıl ise bir hastane için 170 milyon avro, bir grup belediyeye ulaştırma alanında kullanılmak üzere de 150 milyon dolar finansman sağlandığını aktardı.

- Enerji sektörü Türkiye için çok önemli

Son yıllarda temiz enerji alanına 540 milyon dolarlık destek sağlandığına ve bunun yakında 1 milyar dolara yükseleceğine dikkati çeken Celasi, enerji sektörünün Türkiye için önem arz ettiğini, enerji ithalatına bağımlılık nedeniyle enerjinin, ticari açığın en büyük sebebi olduğunu kaydetti.

Celasi, İKB'nin enerji sektöründeki desteğinin doğalgaz depolama alanı inşası ve ülke içindeki enerji kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla enerji nakliyatı projeleri ağırlıklı olduğunu ifade etti.

Türk hükümetinin borcunu vaktinde ödediğini, finansmanda herhangi bir aksama olmadığını belirten Celasi, İKB'nin 312 milyon avroluk (343 milyon dolar) 8 hızlı tren alınması projesinin nihai olarak 12-13 Kasım tarihlerindeki İcra Direktörleri Kurulu toplantısında onaylayacağını söyledi.

Celasi, 'İKB daha önce hızlı tren için finansman sağladı. Yine daha önce tren üretim tesisi açılması için 220 milyon dolar finansman verildi. Finansman sağlanacak trenler Türkiye Cumhuriyeti hızlı tren ağında özellikle Ankara ve İstanbul arasında kullanılacak. Geri ödeme süresi 15, finansman süresi ise 5 yıl olacak.' yorumunu yaptı.

İslam Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Celasi, bankanın sukuk piyasası ve sukuk çıkarma konusunda da faaliyet gösterdiğinin altını çizerken 'Türkiye Hazinesi'nin ürünlerinin önemli bir yatırımcısı olduğuna, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Albaraka Türk Katılım Bankasının ortağı bulunduğuna, İslami finansal ürünlerin desteklenmesi için sukuk çıkarılmasına katkı sunduğuna vurgu yaptı.

İKB'nin Türkiye ve diğer ülkelerdeki faaliyetlerinin yüzde 50'sinin murabaha olduğunu söyleyen Celasi, bankanın 25 milyar dolarlık sukuku destekleme projesi bulunduğunu, bunun da 8 milyar dolarlık bölümünü çıkardığı bilgisini verdi.

Celasi, İKB'nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına en büyük katkıyı sağlayan ikinci kurum olduğu ve İslami sukuk programının Borsa İstanbul'a girdiğini ifade etti.
Kaynak: AA