Gaziosmanpaşa Belediyesine 'Altın Baykuş' Ödülü

Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin düzenlediği 4. Baykuş Ödülleri Töreni’nde Gaziosmanpaşa Belediyesi ‘Arafta Kaldım’ projesiyle Sosyal Baykuş kategorisinde ‘Altın Baykuş’ ödülünün sahibi oldu.

Gaziosmanpaşa Belediyesine 'Altın Baykuş' Ödülü
Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin düzenlediği 4. Baykuş Ödülleri sahiplerini buldu. Gaziosmanpaşa Belediyesi ‘Arafta Kaldım’ projesiyle Sosyal Baykuş kategorisinde Altın Baykuş ödülünün sahibi oldu.

Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından gerçekleştirilen "Arafta Kaldım" adlı çalışma kapsamında Gaziosmanpaşa’da ikamet eden ve yurt içinden ya da yurt dışından ilçeye göç etmiş kişilerden oluşan 32.182 hanede yaptığı görüşmelerde dilini, kültürünü, yurdunu bırakmış ama içinde bir yerlerde de bırakamayarak arafta kalmış aileler incelendi. Yurt içi ve yurt dışından göçün yoğun olduğu ilçede, göçmenlerin refah seviyesinin artırılması için iç görüye dayalı stratejiler geliştirilmesi ve dolayısıyla toplumun tam ve eşit üyesi olarak; sorgulayan, isteyen, olayları izleyen, tercihini açıkça söyleyen, kentin tarihi, kültürel ve manevi değerleriyle barışık ve kente ait hisseden bir vatandaş profili oluşturulması hedeflendi. Görüşmelerde; ilçe vatandaşlarının yüzde 72’sinin göç ettiği yüzde 44’ünün İstanbul dışı bir ilden, yüzde 21’inin İstanbul içi bir ilçeden, yüzde 7’sinin de yurt dışından geldiği saptandı.

Bu verilerle yola çıkarak 2016 yılı Ramazan ayı içerisinde, ilçede ikamet eden ancak memleketi Trabzon, Kastamonu, Giresun ve Kırklareli olan vatandaşları doğdukları kentle buluşturan ve hemşehrilik duygularını pekiştiren iftar programları tertiplendi. Rumelili hemşehrilere yönelik olarak, Rumeli Balkan Trakya Haftası kutlandı.

Göçmenlerle hizmet kanalları arasındaki mesafe kapatıldı

Göç eden kişilerin belediye hizmetlerinin duyurulduğu kanalları çok aktif kullanamadıkları (yüzde 20 düzeyinde), daha çok kişisel imkanlarla bilgi aldıkları (yüzde 52 düzeyinde) görülüyor. Bu kişilerle belediyenin çok fazla irtibata geçemediği ve vatandaşların (yüzde 93) SMS ile iletişime geçmeyi tercih ettiği ortaya çıktı. Hane ziyaretlerinde göçmenlerin yüzde 85’inin cep telefonları alındı. Böylece belediyenin vatandaşa erişimi kolaylaştırıldı. Dolayısıyla elde edilen telefon numaraları kullanılarak kişiye özel SMS ile bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verildi.

En önemli sebep ekonomik durum

Göç nedenleri incelendiğinde, göç edenlerin genelde iş ve ekonomik sebeplerle göç ettiği anlaşılıyor. Bununla birlikte ilçeye göç eden hanelerde işsizlik oranının yüzde 12 düzeyinde olduğu ve Türkiye genelinin yüzde 1 üstünde bir işsizlik oranı bulunduğu görüldü ve işsizlik oranının düşürülmesi için İŞKUR ile ortaklaşa olarak İstihdam Merkezleri kuruldu.

Görüşme yapılan hanelerin yüzde 41’inde en az bir kişinin kronik rahatsızlığı var. Türkiye genelinde bu oran yüzde 53. Bu bilgiden yola çıkarak, her 8 kişiden 1’inin kronik rahatsızlığı olduğunu bilmediği sonucuna ulaşılıyor.

Proje sonuçlarından yola çıkarak Gaziosmanpaşa Belediyesi Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler; işlem yapmak için gelen ve öğle arası saatlerinde bekleyen vatandaşlar arasında sağlık açısından risk taşıyanlar ile arzu edenlere yönelik sağlık taraması yapmaya başladı.

Vatandaşın yoğun ilgisi karşısında sağlık taraması 65 yaş ve üstü vatandaşların evlerinde ziyaret edilmesi şeklinde daha kapsamlı bir hale getirildi.

Türkiye genelinde yüzde 5,3 olan engelli oranının ilçede yüzde 6,0 düzeyinde olduğu saptandı ve oranın yüksekliği karşısında Engelsiz Yaşam Merkezi’nde uzman bir ekip kuruldu. Engelliler evlerinde ziyaret edilerek hem kendilerinin hem de ailelerinin hizmetler ve hizmetlere erişim konusunda bilinçlendirilmeleri sağlandı.

İlçeye kırsaldan gelen anne adayları da hedef alınarak ‘Mutlu Anneler, Huzurlu Yarınlar’ başlıklı ‘Doğum Öncesi ve Sonrası Eğitim Programı’ gerçekleştirildi.

Göçmenler için, özellikle barınma, gıda, eğitim ve sağlık gibi temel yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve standarda kavuşturulması yönünde acil eylem ekipleri kuruldu. Ayrıca ilçeye yerleşen 1450 aile için; 2 ton bebek maması ve bebek kıyafeti, 7196 kıyafet yardımı, 413 adet ikinci el ev eşyası, mont ve kadın botu yardımı yapıldı.
Kaynak: İHA