Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İzmir'de

Bakan Çavuşoğlu: 'Dış politikada adaletin ve vicdanın sesi olmayı başarmalıyız. Aksi takdirde ne kadar paranız olursa olsun, ekonomik, askeri ve silahlı gücünüz ne kadar fazla olursa olsun saygın olamazsınız. Bir de dengeyi kaybederseniz zulüm yapan taraf olursunuz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Dış politikada adaletin ve vicdanın sesi olmayı başarmalıyız. Aksi takdirde ne kadar paranız olursa olsun, ekonomik, askeri ve silahlı gücünüz ne kadar fazla olursa olsun saygın olamazsınız. Bir de dengeyi kaybederseniz zulüm yapan taraf olursunuz.' dedi.

AK Parti Siyaset Akademisinin konuğu olarak İzmir'e gelen Çavuşoğlu, İzmir Valiliğini ziyaret etti, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı, Vali Erol Ayyıldız ile makamında bir süre görüştü.

Daha sonra İzmir Atatürk Stadı Hakem Seminer Salonunda düzenlenen AK Parti Siyaset Akademisine katılan Çavuşoğlu, burada 'Dış Politika' konulu ders verdi.

Çavuşoğlu, İzmir'in farklı kültür ve inançtan insanları, uyum ve hoşgörü içinde bir arada barındıran bir kent olduğunu belirterek, 'İzmir'in ülkemizin geleceği için önemli bir şehir olduğunu, İzmir'in ne kadar büyürse Türkiye'nin geleceğinin o kadar güçlü olacağını biliyoruz. Bu sebeple İzmir'e yatırımı, çalışmalarımızı sayın başbakanımızın liderliğinde ara vermeden sürdürüyoruz.' diye konuştu.

Dış politikada gücün önemine işaret eden Çavuşoğlu, 'Ekonomik güç, genç nüfusla eş değerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız 'En az 3 çocuk yapın' derken buna karşı çıkanlar bile bize katılmaya başladı. Siyaseten karşı çıkıyorlar ama bu tavsiyeyi çok doğru buluyorlar. Keşke siyasi kaygılarla sakladıkları gerçek düşüncelerini her yerde söyleseler. Dış politika ayrıca bulunduğun coğrafyaya göre belirlenir. Bizim coğrafyamızda tek taraflı bir dış politika yürütmek mümkün değil. Dengeli ve çok taraflı bir dış politika yürütmek durumundayız.' ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, bölgedeki dış politikada krizler ve fırsatların var olduğuna değinerek, 'Ortaya çıkan fırsatları nasıl değerlendiririz. Ekonomik dengeler nerede, nereye doğru kayıyor. Yeraltı zenginliklerinde durum ne. Güç nerede, ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmak istiyorsanız, ekonomik çıkarları dış politikada öncelikli tutmak zorundasınız.' dedi.

Sadece çıkarlar değil, diğer taraftan ilkelerin de olması gerektiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, ilkesiz dış politikanın limana ulaşamayacağını bildirdi.

Çavuşoğlu, çağın ve dünyanın değiştiğini vurgulayarak, beklentilerin değiştiğine işaret etti. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

'Sürekli bir değişim var bunların hepsinden öte ilkeli dış politika izlerseniz hedeflerinize her alanda ulaşırsınız. Dış politikada adaletin ve vicdanın sesi olmayı başarmalıyız. Aksi takdirde ne kadar paranız olursa olsun, ekonomik, askeri ve silahlı gücünüz ne kadar fazla olursa olsun saygın olamazsınız. Bir de dengeyi kaybederseniz zulüm yapan taraf olursunuz. Diğer taraftan insan odaklı bir dış politika izlemeniz gerek. İnsanı ön planda tutmanız gerek. Terör ya da başka bir felaket nedeniyle zor durumda kalan insanlara yardımlarınızı ulaştıramazsanız yine saygın olamazsınız.'

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak: AA