Çin'den Güney Kore'ye 'Aşırı Güç' Tepkisi

Çin Dışişleri Bakanlığı: 'Çinli balıkçıların yaptığı ihlal hiç bir şekilde makineli tüfek kullanmak için bir bahane olarak kullanılamaz”.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore’nin Çinli balıkçılara aşırı güç kullanmasına karşı çıkarak, yapılan ihlalin hiç bir şekilde makineli tüfek kullanmak için bir bahane olamayacağı açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying olağan basın toplantısında, Güney Kore’nin Çinli balıkçılara güç kullanacağını açıklamasına yönelik, Pekin yönetiminin Güney Kore’nin Çinli balıkçılara makineli silah kullanmasına yönelik tavrının net olduğunu, Seul yönetiminin aşırı güç kullanmasına ve Çinli balıkçılara kötü muamelede bulunmasına kararlılıkla karşı çıktığını söyledi.

'Çinli balıkçıların yaptığı ihlal hiçbir şekilde makineli tüfek kullanmak için bir bahane olarak kullanılamaz.” diyen Hua, Çin’in kendi balıkçılarının yasa dışı avlanmasını engellemek için denetimleri artırdığını ve bu sayede balıkçıların Güney Kore sularını ihlalinde büyük düşüş kaydedildiğini söyledi.

Güney Kore’yi balıkçılar konusunda daha hassas davranmaya çağıran Hua, Güney Koreli üst düzey bir yetkiliye, Çin’in 'aşırı güç' kullanılmasından dolayı rahatsızlığının iletildiğini belirtti.

İki ülke arasında, balıkçıların ihlalleri sebebiyle sık sık gerginlik yaşanıyor. Geçen ay Güney Kore'nin bir sahil güvenlik botu, Çin’e ait yasa dışı avlanan bir balıkçı teknesini yakalamaya çalışırken batmıştı. Bunun ardından Seul yönetimi yasa dışı balıkçılığa karşı önlemlerini sertleştirdi.

Kaynak: AA