Batı Şeria'daki Olaylar

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimlerini ve Ayrım Duvarı'nı protesto eden Filistinli göstericilere müdahalesi sonucu 1 İsrailli ile 3 Filistinli yaralandı.

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimlerini ve Ayrım Duvarı'nı protesto eden Filistinli göstericilere müdahalesi sonucu 1 İsrailli ile 3 Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

Halk Direniş Komitelerinden yapılan yazılı açıklamada, Kefr Kadum beldesinde Yahudi yerleşim birimlerini ve Ayrım Duvarı'nı protesto eden Filistinli göstericilere, İsrail askerleri tarafından gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gazla müdahale edildiği belirtildi.

Müdahale sırasında, protestolara destek veren bir İsrailli aktivist ile biri çocuk 3 Filistinlinin plastik mermiyle yaralandığı ayrıca onlarca kişinin gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlattığı ifade edildi.

Göstericiler ayrıca İsrail makamlarının 14 yıl önce bölgedeki Yahudi yerleşim birimlerinin güvenliğini gerekçe göstererek kapattığı ana yolun açılması talep etti.

İsrail askerlerinin, benzer gösterilere sahne olan Nebi Salih ve Belıyn beldelerinde de göstericileri dağıttığı aktarıldı.

Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde sık sık Yahudi yerleşim birimleri ile Ayrım Duvarı'nı protesto için gösteriler düzenleniyor. İsrail askerlerinin müdahaleleri sırasında çok sayıda Filistinli yaralanıyor.

İsrail yönetimi, 2000 yılında patlak veren Aksa İntifadası'nın ardından saldırılara engel olma gerekçesiyle 2002'de Batı Şeria ile Kudüs arasındaki Ayrım Duvarı'nın inşasına başlamıştı.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaklaşık 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.
Kaynak: AA