2016 Attila İlhan Edebiyat ödülleri açıklandı

'Roman Ödülü', 'Tavanarası' adlı eseriyle Ali Gür'ün, 'Şiir Ödülü' ise 'Gelecek Günlerin Şarabı' adlı kitabıyla Tuğrul Tanyol'un oldu.

2016 Attila İlhan Edebiyat ödülleri açıklandı
Attila İlhan adına verilen roman ve şiir ödüllerini kazananlar belli oldu.

Attila İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfından yapılan açıklamaya göre, Attila İlhan'ın ailesi tarafından kurulan vakfın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları desteğiyle verdiği 'Attila İlhan Edebiyat Ödülleri' kapsamında bu yılki 'Attila İlhan Roman Ödülü' 'Tavanarası' adlı eseriyle Ali Gür'e verilecek.

'Vakıf Özel Ödülü'ne 'Bir Sabah Uyandığımda Yoktum' adlı ilk romanıyla Işıl Kocaoğlan, 'Attila İlhan Şiir Ödülü'ne 'Gelecek Günlerin Şarabı' adlı kitabıyla Tuğrul Tanyol, 'Vakıf Özel Teşvik Ödülü'ne ise 'Gamdan Kale' adlı ilk şiir kitabıyla Onur Şahin layık görüldü.

- Ödül gerekçeleri

Onursal başkanlığını Doğan Hızlan'ın yürüttüğü roman seçici kurulunda, Kurul Başkanı Mehmet Eroğlu, İnci Enginün, Asuman Kafaoğlu Büke, Ülkü Karaosmanoğlu ve Ali Cem İlhan yer aldı.

Seçici kurul, Ali Gür'ün 'Tavanarası' romanını, 'Ülkemizin yarım asırlık tarihini kapsayan geniş bir çerçevede, kendilerine biçilen rollerle mutabık olmayan birbirleriyle bağlantılı farklı kuşakların resmedilmesiyle, gerek bireysel gerek toplumsal bağlamda en büyük ihtiyaçları olan 'hafıza'ya vurgu yapmasıyla; iş hayatlarıyla karakterleri çatıştıran yabancılaşmaya, sistemin dönüştürme gücüne direnen kahramanlarını veya Attila İlhan'ın ifadesiyle 'seçkin ama mutsuz' aydınlarını, 'tüm bir yaşam'ı, belleği simgeleyen 'Tavanarası'ndaki mektuplarda ustaca buluşturması.' gerekçesiyle ödüle layık buldu.

Hızlan'ın onursal başkanlığını yürüttüğü şiir ödülü seçici kurulunda ise, Kurul Başkanı Metin Celal, Hüseyin Yurttaş, Haydar Ergülen ve Kerem Alışık bulundu.

Kurul, Tanyol'un, 'Gelecek Günlerin Şarabı' kitabına şu gerekçelerle ödül verdi:

'50 yıllık şiir birikiminin büyük verimini derliyor. Müziğiyle, ritmiyle, tartımıyla Türk şiirinin özgün seslerinden Tuğrul Tanyol, kitabında kişisel ve toplumsal olanı incelikle buluşturuyor. 'Gelecek Günlerin Şarabı', kederden gelecek günlerin umuduna uzanırken, Tanyol şiirinin Türk şiirindeki yerini derinleştirmesi nedeniyle oy çokluğu ile ödüle değer bulunmuştur.'

Ödüle hak kazanan şiir kitabı ve roman sahibi 10 bin, 'Vakıf Özel Teşvik Ödülü'ne hak kazanan ilk şiir kitabı ve ilk roman sahibi ise 5 bin lira ile ödüllendirilecek.

Ödüller, Ocak 2017'de düzenlenecek törende sahiplerini bulacak.
Kaynak: AA