Türk Dünyası Yeni Kültür Başkentini Seçecek

Üye ülkelerin oybirliğiyle '2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti' seçilen Şeki kentinde düzenlenecek TÜRKSOY 34. Dönem Daimi Konseyi Toplantısı'nda Türk dünyasının yeni kültür başkenti belirlenecek

Azerbaycan'da Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY 34. Dönem Daimi Konseyi Toplantısı ve 2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapanış etkinlikleri düzenlenecek.

TÜRKSOY üyesi ülkelerin oybirliğiyle '2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti' seçilen Şeki kentinde düzenlenecek toplantı ve etkinliklere Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan, Moldova'ya bağlı Gagavuz Yeri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kültür bakanları ve yetkililerinin yanı sıra Türk Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Türk Akademisi, Türk Kültür Mirası Vakfı gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri katılacak.

Toplantıda, TÜRKSOY koordinasyonunda 2016 yılı boyunca gerçekleştirilen etkinlikler değerlendirilecek, 2017 yılı çalışmalarının ithaf edileceği kişi ya da kişilerin yanı sıra ''2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti'' unvanını taşıyacak olan şehir oylamayla belirlenecek.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, daha önce Türk dünyası kültür başkenti olarak seçtikleri Astana, Eskişehir, Kazan, Merv ve Şeki şehirlerinin Türk dünyasının nüfus cüzdanı, kimlik belgesi olduğunu, barış, kardeşlik, huzur ve hoşgörü için asırlardır eşsiz bir ilham kaynağı olma niteliği taşıdığını belirtti.

2016 Şeki Türk Dünyası Kültür Başkenti programı sayesinde bu yıl gerçekleştirilen bilimsel ve sanatsal faaliyetlerle, benzerliklerin altını çizmenin yanı sıra farklı renkleri de bir araya getirme fırsatı yakaladıklarını söyleyen Kaseinov, 'TÜRKSOY ve Azerbaycan Turizm Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinliklerle Şeki'yi sahip olduğu zenginlikler, tarihi miras ve medeniyetlere ilham kaynağı olan manevi ruhuyla tüm dünyaya tanıtmak için çaba gösterdik. Şehirlerimiz kültür başkenti unvanını bir yıl için taşıyor olabilir ancak var oldukları müddetçe Türk dünyasını bir araya getiren, yol gösteren bir kültür merkezi olma payesini hiç kaybetmeyecektir.' dedi.

Kaynak: AA