Trump, Carrier İle 'İşçi Dostu Anlaşma' İmzaladı

Carrier, Trump yönetimiyle bine yakın işçisinin işlerini kaybetmemesini önleyecek bir anlaşmaya varıldığını duyurdu.

ABD'nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump, Amerikalı klima üreticisi Carrier ile yaklaşık bin işçinin işten çıkarılmasını önleyecek bir anlaşma yaptı.

Şirketin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Trump yönetimiyle Indianapolis kentinde kapatılması beklenen iki Carrier fabrikasında çalışan bin 400 işçiden bine yakınının işsiz kalmasını engelleyecek bir anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Açıklamada, 'Başkan seçilen Donald Trump ve Başkan Yardımcısı seçilen Mike Pence ile yaklaşık bin kişilik istihdamı Indianapolis'te tutmak üzere anlaşmaya varmaktan mutluluk duyuyoruz. Daha fazla detay yakında açıklanacak.' ifadelerine yer verildi.

Bu arada, Amerikan basınına yansıyan ayrıntılara göre, Trump'ın sanayi istihdamını ABD'de tutma vaadi bakımından önemli olan anlaşmanın sağlanmasında Indiana Valisi Pence büyük rol oynadı. Anlaşmayla sonuçlanan müzakerelerde şirkete yönelik vergi indirimleri ve teşviklerinin masada yer aldığı öngörülüyor.

Ayrıca, Carrier'in çatı şirketi United Technologies'in anlaşmaya Trump yönetimiyle iyi ilişkiler kurmak amacıyla onay verdiği yorumları yapıldı. ABD'nin en büyük savunma şirketleri arasında yer alan United Technologies, her yıl federal hükümetle milyarlarca dolarlık ihaleler imzalıyor.

Carrier, geçen şubat ayında Indianapolis'taki iki fabrikasını kapatarak, üretimi Meksika'ya taşıyacağını açıklamıştı. Fabrikalarda çalışan yaklaşık bin 400 Amerikalının işini kaybetmesine yol açacak bu kararın şirkete yılda 65 milyon dolarlık tasarruf sağlayacağı bildirilmişti.
Kaynak: AA