TİKA'dan Kamboçya'ya Farklı Sektörlerde Önemli Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), Kamboçya için büyük önem taşıyan 3 farklı sektörde gerçekleştireceği projelerin ayrıntılarında, Kamboçya makamlarıyla yapılan toplantılarda mutabakata varıldı.

TİKA'dan Kamboçya'ya Farklı Sektörlerde Önemli Destek
2009 yılında Kamboçya’nın Kampong Cham eyaleti, Batheay bölgesinde yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda dostluk yolu inşası ile başlayan TİKA ile Kamboçya arasındaki ilişkiler takip eden süreçte uygulanan çeşitli işbirliği projeleri ile daha da gelişti. Söz konusu işbirliği faaliyetlerinin devamı kapsamında Kamboçya Kırsal Kalkınma Bakanlığına destek çerçevesinde 15 adet su kuyusu açılması, hijyen ve sanitasyonun geliştirilmesi çerçevesinde 200 adet sanitasyon tesisi yapımı ile ilgili eğitimin verilmesi planlanıyor. Diğer taraftan Kamboçya’nın turistik bölgesi olan Preah Vihear’da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği içerisinde bir eğitim programı düzenlenmesi ve Kamboçya Sağlık Bakanlığına Kamboçya Devlet Hastanelerinde kullanılmak üzere tıbbi cihaz yardımı yapılması hedefleniyor.

TİKA heyeti ile Kamboçya makamları, T.C. Kamboçya Büyükelçiliğinden de yetkililerin katımıyla Büyükelçilik hizmet binasında gerçekleştirilen toplantılar çerçevesinde belirlenen protokol ayrıntılarında mutabakata varıldı. Mezkur projeler arasında özellikle temiz içme suyuna erişim ile arındırma ve hijyen konularında kapasite geliştirme projelerinin, Kamboçya’nın Ulusal Strateji planında yer aldığı TİKA tarafından gerçekleştirilecek projelerin, stratejinin başlangıç projeleri niteliğinde olacağı belirtildi. TİKA heyeti tarafından yapılan saha incelemelerinde yerinde tespit edilen ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlanan ve Kamboçya makamları tarafından Ulusal Strateji Planı çerçevesinde değerlendirilen temiz suya erişim ile su sanitasyon ve hijyenin geliştirilmesine yönelik projelerin açılışına ve turizm eğitimi projesi sertifika dağıtım törenine, Kamboçya Hükümetinin ilgili Bakanlarının da katılması bekleniyor.
Kaynak: İHA