Sudan'da 5 Gazetenin Baskılarına El Konuldu

Sudan emniyet güçlerinin, 5 gazetenin bugünkü baskılarına el koyduğu bildirildi.

El-Yevm et-Tali gazetesinin editörü Muzzemmil Ebu Kasim, El-Ceride gazetesi editörü Eşref Abdülaziz, Et-Teyyar gazetesi editörü Osman Mergini, AA muhabirine yaptıkları açıklamalarda, emniyet güçlerinin, dün olduğu gibi bugün de herhangi bir gerekçe göstermeden gazetelerinin baskılarına el koyduğunu söyledi.

Editörler, baskılara el konulmasının ardındaki sebebinin, hükümetin aldığı bazı kararları protesto etmek için pazar günü aktivistlerin çağrısıyla başlatılan sivil itaatsizlikle ilgili haber yapmaları olabileceğini ifade etti.

El-Eyyam gazetesi haber müdürü Nasruddin et-Tayyib de ikinci gününde gazete baskılarına el konulduğunu belirtti.

Dün, gazete baskılarına herhangi bir müdahalenin olmadığını ifade eden El-Vatan gazetesi muhabirleri ise emniyet güçlerinin bugün kendilerine de geldiğini ve baskılarına el koyduğunu aktardı.

El-Yevm et-Tali, El-Ceride, Et-Teyyar ve El-Eyyam gazetelerinin dünkü baskılarına da el konulmuştu.

Sudan makamları, özel Omdurman televizyonunu da ruhsatı olmadığı gerekçesiyle pazar günü kapatmıştı. Televizyon sahibi Hüseyin Hocali ise yaptığı açıklamada, 6 yıldan beri yasalara uygun şekilde yayın yaptıklarını ifade etmişti.

Aktivistlerin çağrısı üzerine, hükümetin yaklaşık 3 hafta önce aldığı bazı kararları protesto etmek için pazar günü ülkede 3 günlük sivil itaatsizlik başlatılmıştı.

Kaynak: AA