SİROMA Projesi İle 'Sosyal Bütünleşme' Hedefleniyor

Edirne'de, Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi (SİROMA) Projesi kapsamında Roman vatandaşlara eğitim verecek kamu personeline yönelik eğitim verilmeye başlandı.

Dezavantajlı bireyleri desteklemek üzere 12 farklı ilde uygulanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde yürütülen projeyle, pilot bölgelerde yaşayan Roman vatandaşların temel kamu hizmetlerine erişim ve talebi ile hedef grupta yer alan vatandaşların istihdam edilebilirliğinin artırılması amaçlanıyor.

Kentteki bir otelde başlayan eğitim çalışmalarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş-Kur, Sosyal Güvenlik Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Bakanlığına bağlı 150 personel, üç gün boyunca uzmanlar tarafından eğitilecek.

Birinci tur eğitici eğitimi programı açılış programında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Sebahattin Bilgiç, projenin dezavantajlı grupların sosyal entegrasyonu açısından önemli olduğunu kaydetti.

Projenin faydalarına değinen Bilgiç, şöyle konuştu:

'Proje, Edirne'miz ve Türkiye için de çok önemlidir. Bunun diğer bir anlamı sosyal bütünleşmedir. Bu tabirle de değerlendirildiği zaman aslında daha da anlam ifade ediyor. Birlik ve beraberliğe elbette ki her zaman ihtiyaç var ama bu günlerimizde memleketimiz olarak çok daha büyük bir ihtiyaç var. Kültür ve medeniyetimizde bir kişinin, ailenin, kabilenin, meslek grubunun üstünlüğü yoktur. Allah belirtmiştir ki üstünlük takva iledir. Allah'a en çok kim kul oluyorsa üstün olan kişi Allah nezdinde odur. Onun için herkese eşit ve adil davranmamız çok büyük önem arz ediyor.'

Proje kapsamında eğitim vermek için Makedonya'dan gelen eğitici Vesna Janveski verimli bir eğitim programı hedeflediklerini dile getirdi.

Janveski, 'Bu andan itibaren aslında hepimiz bir ailenin parçasıyız ve aile fertleri olarak işbirliği içerisinde hareket etmemiz gerekiyor. Bu proje hem ileriye yönelik bir yatırım hem de projenin sürdürülebilirliği açısından önemli bir adımdır.' ifadelerini kullandı.

Projede sosyal ara bulucu görevinde bulunacak Bahattin Ulusoy ise projenin dezavantajlı gruplara önemli katkıları olacağını söyledi.

Projenin sağlıklı bir şekilde işlemesine yönelik olarak eğitici personelin uzmanlara tarafından eğitileceğini ifade eden Ulusoy, şunları kaydetti:

'Projenin temel amacı, Türkiye’de Romanların ve diğer dezavantajlı grupların sosyal entegrasyonunu güçlendirmek ve bu gruplar arasında yoksulluğu azaltmak için hizmet sunumunu iyileştirmektir. Türkiye Cumhuriyeti ve AB tarafından ortak finanse edilen proje ekibinde, sosyal içerme alanında uzmanlaşmış Türk ve uluslararası uzmanlar yer almaktadır. Proje kapsamında, sosyal hizmetler, istihdam ve eğitimde sosyal içermenin geliştirilmesine ilişkin eğitim materyalleri, kitapçık ve rehberler hazırlanacaktır. Projenin iki yıllık uygulama süresi içinde, eğitim ve kamu hizmetleri sunumu alanlarında geliştirilen yeni uygulamaların ülke genelinde uygulanmasına yönelik strateji ve eylem planları hazırlanacaktır.'

Kaynak: AA