Patates Araştırma Enstitüsü Patates Hasadına Devam Ediyor

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde yılın 12 ayı boyunca patates üretimi ve hasatları devam ediyor.

Patates Araştırma Enstitüsü Patates Hasadına Devam Ediyor
Patates tohumluğunda üretimde büyük bir kısmı ithal tohumluğa bağımlı olmasına rağmen Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yerli çeşitleri geliştirmeye devam ediyor.

Patateste milli ve yerli çeşitleri geliştirerek ülke tarımına kazandırma amacıyla çalışma yürüttüklerini ifade eden Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, enstitü olarak Türkiye’nin tohumluk üretim üssü olması için birçok çalışma yaptıklarını belirtti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, “Halen patates tohumluğu üretimimizin büyük bir kısmı ithal tohumluğa bağımlı olmasına rağmen, Türkiye’de patatesle ilgili tek konu araştırma enstitüsü olan kurumumuz milli ve yerli çeşitleri geliştirerek ülke tarımına kazandırmaya çalışmaktadır. Enstitümüzdeki tohumluk üretimi çalışmalarıyla birlikte ülkemizin patates tohumluğunda dışa bağımlığının ortadan kaldırılması ve Türkiye’nin bir tohumluk üretim üssü olması amaçlanmaktadır. Bu sayede patates tohumluğu için dışarıya ödenen para ülke içinde kalarak milli ekonomiye büyük oranda katkı sağlayacaktır.” dedi.

Patates Araştırma Enstitüsünde şu ana dek 5 adet yerli patates çeşidinin tescil edildiğini ve önümüzdeki yıllarda yerli çeşit sayısının artacağını söyleyen Enstitü Müdürü Uğur Pırlak konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Enstitü bünyesinde bulunan Doku Kültürü Laboratuarımızda Meristem kültürü yöntemiyle tohumluk üretim çalışmaları devam etmektedir. Doku Kültürü Laboratuarımızda yıllık ortalama 15 bin-20 bin adet in-vitro bitki üretilmekte olup elde edilen in-vitro bitkiler tam kontrollü seralara aktarılarak yıllık 50 bin adet süper elit mini yumru, 10 ton ön elit, 100 ton elit kademede tohumluk üretimi gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında geliştirilen yeni çeşitler arasında patates üretiminde büyük sorun olan patates siğil hastalığına karşı dayanıklı çeşit geliştirmeye yönelik çalışmalar da sürdürülmektedir. Hastalığa karşı dayanıklı olduğu belirlenen çeşitler yapılan değerlendirmelerin ardından tescile sunularak üreticilerimize sunulacaktır."
Kaynak: İHA