Özer; 'TARİŞ Pamuk Birliği Kurtarılamaz, Kurtuluş Reçeteleri De Yok'

TARİŞ Söke 131 No.lu pamuk Tarım Satış Kooperatifi 2015-2016 iş yılı olağan genel kurul toplantısı yapıldı.

Özer; 'TARİŞ Pamuk Birliği Kurtarılamaz, Kurtuluş Reçeteleri De Yok'


Söke TARİŞ tesislerinde yapılan genel kurul toplantısına Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Gündüz, MHP İlçe Başkanı Veysel Öztürk, Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay, Söke Ticaret Borsası Başkanı Salih Deniz Günal, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş başta olmak üzere davetliler ve kooperatif ortakları katıldı.

Genel kurul Mehmet Beliğ Azbazdar’ın divan başkanlığında yapılırken, TARİŞ Söke 131 No.lu pamuk Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail özer açılış konuşmasında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Zarar Etmeden Ayakta Kalma Mücadelesi Veriyoruz”

Söke Pamuk Tarım Satış Kooperatifinin son dört iş yılında faaliyetlerini kendisinin sürdürdüğünü belirten TARİŞ Söke 131 No.lu pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer; “Kütlü pamuk alımları için ihtiyaç olan nakdin tamamı kendi imkanlarımızla kredi kullanarak karşılamaktayız. Ayrıca ortaklarımızın gübre, tohum, motorin, ilaç gibi giderlerini kooperatifimiz piyasadan çek-senet ve yine kredi kullanarak temin etmekte, böylece ortaklarımızın kooperatifimize olan güvenleri sürdürülebilmektedir. Üreticilerimizin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirmesi için basiretli bir tüccar gibi çalışarak kooperatifimizi zarar ettirmeden ayakta kalmanın mücadelesi verilmektedir” dedi.

“Pamuk Birliği Kurtulamaz, Kurtuluş Reçetesi de Yok”

TARİŞ Pamuk Birliği’nin içinde bulunduğu sıkıntılardan bir türlü kurtulamadığını ve bundan sonra da kurtulacağını düşünmediklerini ifade eden Söke Kooperatif Başkanı Özer; “Birliğin kurtulmasına yönelik kurtuluş reçetesi de görülmemektedir. Birliğin satışı yapılabilecek gayrimenkulü kalmamış olup, devlete olan DFİF borç taksitleri, Denizbank’a olan borçları malumdur. Aydın pamuk yağı kombinasının durumu da bellidir, şartlı satışla Vakıfbank’a aittir. Birliğimizin kooperatiflere bir faydasının olmayacağı aksine ileride alacaklar yüzünde kooperatiflerin büyük sıkıntı yaşayacağı kaçınılmazdır. Kooperatiflerin bilançoda görülen birlik borçları ürün ve yatırım borçlarıdır. Yatırımlar kooperatiflerin kendi yatırımları olup, ürünlerle ilgili borçlar birlik adına alım yapıldığı yıllarda oluşan borçlardır. Ürün zararlarının birlik bünyesine çekilerek, kooperatiflerin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Aksi halde kooperatifleri zor günler beklemektedir” dedi.

“Birlik Yalnızca Delege Hesapları Yapıyor”

TARİŞ Pamuk Birliği’nin ekonomik nedenlerle asıl faaliyetlerini sürdüremediğini dile getiren İsmail Özer; “Bugüne kadar yapılan yanlışlar birliğe zarar getirmiş, bundan sonra yapılacak yanlışlar kooperatiflere yansıtılacaktır. Ürün borçlarının birlik bünyesine çekilmemesi iyi niyetten uzaktır. Birliğin içinde bulunduğu durumla ilgili kooperatiflerin bilgilendirilmediği görülmektedir. Birlik pamuk alımı yapan kooperatiflerin sıkıntılarını görmezden gelmektedir. Yeni ana sözleşme gereği delege hesaplaması birliğe satış yapılan ürün üzerinden yapılması yanlıştır. Bu uygulamayı Türkiye’de sadece TARİŞ Pamuk Birliği yapmaktadır. Kooperatiflerin yerel tek başına ürün satışının sağlanabileceği, satışı kooperatif tarafından yapılan ürünün birlik tarafından fatura edilmesinin hiçbir geçerliliğinin olmadığı, yalnız delege çıkarmak için böyle bir uygulamanın yapılmasının anlamsız olduğu bilinmelidir” dedi.

“Borç Yükü Kooperatiflerin Üzerinden Alınmalıdır”

TARİŞ Söke 131 No.lu pamuk Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail özer; “Birlikte üretim ve kazanç söz konusu olmazken, masrafların fazla olduğu, hiçbir tasarruf önleminin alınmadığı gözlenmektedir. Pamuk alımı yapan kooperatiflerin faiz, finans giderleri göz ardı edilmektedir. Birliğin pamuk alım ve satımı gibi bir faaliyeti olmadığı gibi, ana sözleşmeden doğan görev ve sorumluluklarını yerine getirmemektedir. Birliğin gelir sağlayıcı hiçbir faaliyeti olmadığından sürdürülebilirliği ve varlığını devam ettirebilmek için kaynak yaratmak konusunda ana sözleşme gereği kooperatiflere ek ödeme uygulayacak ve birliğin yıllık giderlere katılım payı adı altında kooperatiflerden talepte bulunabilecektir. Bu durumun kooperatifleri zorlayacağı açıktır. Türkiye’de 16 birlikten 12 tanesi devlet borç ve faiz yükünü kooperatiflerin üzerinden aldı. Borçları birlik bünyesine çektikleri gibi 2012 yılından sonraki borçları ise 12-15 yıla kadar taksitlendirmişlerdir. Bu 13 birliğin 4 tanesi TARİŞ bünyesindeki birliklerdir. Pamuk Birliği de bu yolu izlemezse birliği bitireceklerdir” dedi.

“Mücadelemiz Devam Edecek”

Başkan İsmail Özer; “Kooperatif olarak üreticilerimizden güç alıyoruz. Üretici ortaklarımızla birlikte Söke TARİŞ’i bu sıkıntılı durumdan çıkaracağız. Sıkıntılarımızla ilgili olarak bölge milletvekilleri ve kooperatifçilik genel müdürlüğü ile görüşmeler yapmaktayız. Kurumun hakkını kimselere yedirmemek için var gücümüzle mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından genel kurul toplantısı gündemdeki maddelerin görüşülmesiyle devam etti.
Kaynak: İHA