MHP Isparta Milletvekili Okutan Açıklaması

'Türkiye'nin ihtiyacı; cumhurbaşkanının değil, başbakanın güçlendirilmesidir. Önerimiz adı üzerinde 'Güçlendirilmiş Başbakanlık' sistemidir, yani parlamenter sistemin güçlendirilmesidir'

MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, 'Türkiye'nin ihtiyacı; cumhurbaşkanının değil, başbakanın güçlendirilmesidir. Önerimiz adı üzerinde 'Güçlendirilmiş Başbakanlık' sistemidir, yani parlamenter sistemin güçlendirilmesidir.' dedi.

Okutan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel bir öğrenci yurdunda çıkan yangında hayatını kaybeden öğrencilere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Başkanlık sistemi tartışmalarının yerini 'partili cumhurbaşkanlığına' bıraktığını ifade eden Okutan, Türkiye'nin önüne 2016 yılında soğuk savaş dönemi şartlarının ve 1940'lı yılların tek partili modellerinin getirilmesini kabul etmediklerini bildirdi.

Okutan, 'Partili cumhurbaşkanlığı, partinin askeri, partinin polisi, partinin hakimi, partinin savcısı, partinin memuru velhasıl partinin devleti sonucunu doğuracağından memleket ayrışmaya gidecektir. Birlikteliğimiz zarar görecektir. Bize göre bu yeni sistemin adı parti devletidir ve nihayetinde seçilmiş diktatörlüktür.' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1982 Anayasasındaki bir yanlışı düzeltmek için Türkiye'yi daha büyük ve içinden çıkılmaz bir hale getiren vahim bir yanlışa sürüklemek üzere olduğunu öne süren MHP'li Okutan, 'Anayasanın getirdiği iki başlı sistemi düzeltmenin yolu, 1982 Anayasasının cumhurbaşkanına verdiği yetkilerin azaltılmasından geçmektedir. Türkiye'nin ihtiyacı; cumhurbaşkanının değil, başbakanın güçlendirilmesidir. Önerimiz adı üzerinde 'Güçlendirilmiş Başbakanlık' sistemidir, yani parlamenter sistemin güçlendirilmesidir.' ifadesini kullandı.

Okutan, Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel bir öğrenci yurdunda çıkan yangına ilişkin soru üzerine, kız çocuklarının okumasına öncelik verilmesi, devletin de bu konuda yeterince imkan sağlayamadığını öne sürdü.

Okutan, şunları kaydetti:

'Devlet imkan sağlamayınca çocuklar vakıflara, derneklere, cemaat yurtlarına gitmek zorunda kalıyor. Eksiğimiz olduğunu, devlet görevlilerinin de eksiği olduğunu düşünüyorum. Kendimi de bunun dışında tutmuyorum. Kız çocuklarımızın okuma ihtiyacı hissediyorlar, öyle bir gayretin içinde canlarından oluyor bu hepimizin düşünmesi gereken bir konu.'
Kaynak: AA