Maliye Bakanı Ekonomi Gündemini Değerlendirdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, döviz kurundaki artışın ekonomi üzerinde oluşturduğu etkiyi hükümet olarak takip ettiklerini, kamu hesapları itibariyle kısa vadede bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Maliye Bakanı Ekonomi Gündemini Değerlendirdi
Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV’de katıldığı canlı yayında Türkiye’nin ekonomi gündemini değerlendirdi. Döviz kurundaki artış, varlık vergisi ve ÖTV düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Ağbal, "Döviz hareketlerinin ekonomi üzerindeki etkilerini hükümet olarak takip ediyoruz. Kamu hesapları itibariyle kısa vadede bir sıkıntı olmadı” dedi.

Faizlerin yukarı geleceği beklentisiyle birlikte yatırımcıların gelişen piyasalardan para çekmeye başladığını, TL’de de benzer bir seyri olduğunu belirten Ağbal, “Hükümet olarak ihtiyatlı yaklaştık. İlgili kurumlar gereken tedbirleri aldı” şeklinde konuştu.

Bakan Ağbal, küresel piyasalarda son bir iki gündür durulma olduğunu, ilk paniğini giderilmesiyle birlikte gelişen piyasalarda görünümün bir iki gündür olumlu olduğunu ifade ederek dalgalı hareketlerin zemin kaybettiğini sözlerine ekledi.

“SAAT 21.00’E KADAR BÜTÜN VERGİ DAİRELERİ AÇIK"

Yapılandırma kanununda bugünün son ödeme günü olduğuna dikkat çeken Ağbal, “21.00’e kadar bütün vergi daireleri açık. Geçe 24.00’e kadar vatandaşlar geldiği sürece ödemeleri alacağız. 7,5 milyar liralık bir tahsilatı yaptık. Peşin ödeme için son gün. Sakın taksitleri kaçırmasınlar. İlk iki taksiti ödemeyen vatandaşlar kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamıyor. Malı var satmış fakat faturayı düzenlememiş, bu başvurular da bugün bitiyor” açıklamasında bulundu.

"YURT DIŞINDA GETİRİLECEK VARLIKLARA HERHANGİ BİR İNCELEME VE SORGULAMA YAPILMAYACAK"

Varlık Barışı kapsamındaki hükümlere de değinen Ağbal, yurt dışında getirilecek varlıklara herhangi bir inceleme ve sorgulama yapılmayacağını belirtti.

Ağbal, getirilen varlıkların form doldurulduktan sonra bankaya yatırılacağı ve sonrasında sorgulama yapılmaksızın kişinin parayı dilediği gibi kullanabileceğinin altını çizdi.

"PİYASANIN YÜZDE 40’I DÜZENLEMEDEN ETKİLENMEDİ"

Ağbal, otomobilde ÖTV artırımına ilişkin olarak ise, düzenlemenin piyasa tarafından beklendiğini ve sektörün kendisi tarafından bir an önce yapılmasının talep edildiğini belirtti.

Bakan Ağbal, piyasanın yüzde 40’ının düzenlemeden etkilenmediğini bildirirken, orta segmentteki artışların makul ve düşük tutulduğunu söyledi.



Kaynak: İHA