KSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

Konya Sanayi Odası (KSO) Kasım ayı olağan meclis toplantısı meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

KSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı
Meclis Başkan Vekili Kadir Büyükkara başkanlığında başlayan toplantının açılışında söz alan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, küresel ticarette yaşanan daralmaya dikkat çekerek, “Üretimin düştüğü, ticaretin zayıfladığı bir dünyada sorunlar da artar” dedi.

Bütün dünyada ülkelerin ekonomilerini canlandırmak için yeni tedbirler aldıklarını ifade eden Kütükcü, Türkiye’nin de bir dizi tedbirler aldığını ve yeni işbirlikleri geliştirmeye çalıştığını vurgulayarak Şangay İşbirliği Örgütü’ne dikkat çekti. Kütükcü, “AB’ye aday bir ülke olmamız Şangay İşbirliği Örgütü ile ilişkilerimizi geliştirmemizin önünde engel değil. Türkiye, dünyadaki tüm ülkelerle işbirliği yapacak güçlü bir üretim potansiyeline sahip” şeklinde konuştu.



“Siyasette ‘radikalleşme’, ticarette ‘içe kapanma’ dönemi sinyalleri”

Kütükcü, ABD’de seçimleri Trump’ın kazanmasıyla birlikte dünya ekonomisinde içe kapanık yeni bir dönemin başlayacağının sinyallerini de almaya başladıklarının altını çizerek, “Tüm dünyada siyasette ‘radikalleşme ve marjinalleşme’, ticarette ise ‘içe kapanma’ öne çıkmaya başladı.

Amerika’nın 45’inci başkanı olarak seçilen Trump’ın, ABD’de iç pazara odaklanan bir ekonomi anlayışını savunması, Pasifik Serbest Ticaret Anlaşması’nı ve Atlantik Serbest Ticaret Anlaşması’nı imzalamayacağını ifade etmesi, ticarette içe kapanma döneminin başladığının en güçlü sinyallerini veriyor. Ayrıca İngiltere’nin AB’den ayrılma kararıyla alevlenen birlikteki gelecek korkusu, ekonomik problemlerin insanların geleceğini sorgulatmaya başlaması ile neredeyse tüm faturanın göçmenlere ve yabancılara kesilmesi de siyasette ‘aşırılık ve radikalleşme’nin yükseldiği yeni dönemin işaretleri arasında. Ancak Türkiye tüm bu tuzaklara düşmeyecek kadar güçlü bir ülke. Avrupa ülkeleri ile de, Sangay İşbirliği Örgütü’nde yer alan Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Tacikistan ve Özbekistan’la da, dünyanın geri kalan kısmıyla da hem siyasi hem de ekonomik işbirliğimizi geliştirecek adımları atmaktan hiç çekinmemeliyiz” dedi.

Son günlerde yükselen döviz kurlarına da değinen Kütükcü, ekonominin sadece döviz kuru ile değerlendirilmesinin doğru olmadığını, ancak yükselen dövizin de borçluluk düzeyi yüksek olan firmaları olumsuz etkilediğini aktardı. Kütükcü, ayrıca sanayicilere, kazandıkları para cinsinden borçlanmaları yönündeki çağrısını da yineledi. Başkan Kütükcü, konuşmasının ardından meclis üyelerine Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı.
Kaynak: İHA