Kırşehir'de Tabiat Turizmi Çalıştayı Yapıldı

Kırşehir'de, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kırşehir Şube Müdürlüğü işbirliğinde Tabiat Turizmi Çalıştayı gerçekleştirildi.

AEÜ'nün ev sahipliğinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya, Kırşehir Vali Yardımcısı Fehmi Sinan Niyazi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Ankara 9. Bölge Müdür Müdür Yardımcısı Ahmet Usta ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

Usta, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tüm illerde bu tür çalıştayların yapıldığını ifade ederek, 9. Bölge Müdürlüğü olarak son çalıştayı Kırşehir’de gerçekleştirdiklerini belirtti. Kırşehir'de yapılan Aşıkpaşa Tabiat Parkı ve ulusal öneme sahip Seyfe Gölü hakkında bilgi veren Usta, tabiat turizmine katkı yapılması için kentin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Vali Yardımcısı Niyazi de ülkelerin kalkınması kadar yaşanılabilir çevre ve yararlanılabilen bir tabiatın da önemli olduğuna işaret ederek, kalkınmada bu tür etkenlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkati çekti.

Konuşmaların arından tabiat turizmi ile ilgili sunumlar yapıldı. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Gökhan Doğan, 'Türkiye’de Kültür-Tabiat Turizminin Gelişimi ve İlimiz Boyutunda Alınabilecek Aktiviteler' isimli sunumunda, turizmin ekonomik etkilerine değindi.

Türkiye'nin net turizm gelirlerinin 1980 yılına kadar 326 milyon dolar iken takip eden 20 yılın sonunda 8,9 milyar dolar seviyelerine ulaştığını belirten Doğan, Kırşehir’in tabiat turizminin geliştirilebilmesinde önemli alanlara sahip olduğunu dile getirdi.

Doğan, Aşıkpaşa Tabiat Parkı, Seyfe Gölü Tabiat Koruma Alanı, Hirfanlı Baraj Gölü, Hılla Gölü ve Kütük Ev, Çoğun Baraj Gölü, Terme Kaplıcaları, Çiçekdağı Çamlık Tepe, Baranlı Dağları, Kervansaray Dağları ve Kızılırmak Nehri gibi gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerin turizm için önemini anlattı.

'Seyfe Tabiatı Koruma Alanının Doğa Turizmine Kazandırılmasındaki Yaklaşımlar' adlı sunumunu yapan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sultan Kıymaz da Seyfe Gölü'nün birinci derece doğal sit alanı olduğunu, göl ve çevresinde nesli tükenmekte olan toy ile angıt kuşlarının yaşadığını aktardı.

Seyfe Gölü'nün, turizmin yoğun olduğu Kapadokya’ya yakınlığı itibariyle de önemli olduğunu belirten Kıymaz, gölün doğa turizmine kazandırılması için yapılması gerekenleri anlattı.

Kaynak: AA