ECB Başkanı Draghi Açıklaması

'Avro Bölgesi ekonomisi, ılımlı ancak istikrarlı bir şekilde genişlemeye devam ediyor''Yavaş üretkenlik büyümesi gelecekteki refahı etkileyecek ve para ve maliye politikası ile Avro Bölgesi uyumu için sonuçlar doğuracak'.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi ekonomisinin ılımlı ancak istikrarlı bir şekilde genişlemeye devam ettiğini ve başta İspanya'da da olmak üzere iş gücü piyasalarının giderek geliştiğini ifade etti.

ECB, Draghi'nin İspanya'daki Deusto Business School'un 100'üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmayı yayımladı.

Draghi, İspanya'nın başkenti Madrid’de yaptığı ve ECB sitesinde yayımlanan konuşmasında ECB’nin son dönemdeki politikalarına ve Avrupa’nın üretkenlik sorunlarına değindi.

Avro Bölgesi ekonomisinin ılımlı ancak istikrarlı bir şekilde genişlemeye devam ettiğini dile getiren Draghi, başta İspanya'da da olmak üzere iş gücü piyasalarının giderek geliştiğine dikkati çekti.

Bu kademeli yükseliş eğiliminin devam etmesinin beklendiğini ancak verimlilik artışının çok zayıf kaldığını diile getiren Draghi, 'Yavaş üretkenlik büyümesi gelecekteki refahı etkileyecek ve para ve maliye politikası ile Avro Bölgesi uyumu için sonuçlar doğuracak.' ifadesini kullandı.

Mario Draghi, Avro Bölgesi'nin gelecek on yıllarda önemli bir demografik sorunla karşı karşıya kaldığını belirterek, 'Bu zorluğu gidermek için verimlilik artışındaki gerilemeyi tersine çevirmek ve iş gücü piyasası sonuçlarını iyileştirmek gerekiyor. Yapısal reformlar konusunda uyumlu bir çaba harcamadan, Avro Bölgesi'nde kişi başına düşen gelir artışı durgunlaşacak ve hatta düşüş gösterebilir.' değerlendirmesinde bulundu.

-'ECB’nin para politikası enflasyon hedefine göre ayarlandı'

Yapısal reformların refah faydalarının, kişi başına düşen geliri korumanın ötesine geçtiğini ifade eden Draghi, ayrıca düşük işsizlik ve daha yüksek katılımın dağılımsal etkilerinin de olumlu olduğunu dile getirdi.

ECB'nin mevcut para politikası ayarlarının, enflasyonun orta vadede yüzde 2'nin hemen altında ancak yüzde 2'ye yakın hedefe dönmesine yönelik faaliyeti desteklemek üzere tasarlandığını anımsatarak, 'Böyle yaparak, mevcut düşük büyüme oranlarının yerleşik hale gelme riskini azaltıyoruz. Ancak biz tek başımıza bu riski ortadan kaldıramayız.' ifadelerini kullandı.

Draghi, para politikasının hükümetlerin gerekli yapısal reformları gerçekleştirmeleri için destek ve alan sağladığını ancak ulusal ve Avrupa düzeyinde harekete geçmenin Avro Bölgesi hükümetlerine bağlı olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA