Dokuma Yeniden Güçlendiriliyor

Kepez Belediyesi, Dokuma yerleşkesindeki tarihi fabrika binasını, geleceğe taşımak için güçlendiriyor.

Dokuma Yeniden Güçlendiriliyor
Kepez Belediyesi Dokuma alanındaki 20 bin metrekare’den oluşan fabrika binasında başlattığı güçlendirme çalışmalarında yüzde 70’ler seviyesine gelindi. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ve Başbakanı Adnan Menderes’in 1956’da temelini attığı tarihi binanın yorgun, yıpranmış yapısını güçlendirmek için çalışmalar devam ediyor.

Güçlendirme Ocak’ta bitiyor

Fabrika binasının kolanları, temeli, girişleri bir bir elden geçiriliyor. Yüklenici firma, yeniden yapıyor gibi yaşlanmış binayı güçlendiriyor. Kolanların temeli, mevcut beton ve demir kafes sökülerek yeni demir kafes ve betonla güçlendirildi. Kimyasal enjeksiyon yapılan kolanlar, köşebentli çeliklerle sarıldı. Kolanların çatı girişlerinde ise çelik kafeslerle güçlendirme yapıldı. Binanın temelinde ise radye temel çalışması gerçekleştirildi.

Güçlendirme, binaların tarihi dokusunu bozmayacak şekilde ve Dokuma Çalışma Grubu’nun hazırladığı raporuna göre yapılıyor.

Güçlendirme çalışmalarının 2017 Ocak ayı içerisinde bitirilmesi planlanıyor. Güçlendirmeden sonra ise binanın çatısı elden geçirilecek.

Dokuma geleceğe taşınıyor

Başkan Hakan Tütüncü, kimseye dokundurtmadıkları Dokuma Fabrikası’nın 20 bin metrekare’lik ihtiyar binalarını, geleceğe taşımak için adeta yeniden yapıyor gibi güçlendirdiklerini söyledi.



Güçlendirmenin, Dokuma Fabrikası’nın geleceğe taşınması için önemli bir çalışma olduğuna işaret eden Tütüncü, “çürümeye terk edilmiş, unutulmaya yüz tutmuş Dokuma Fabrikası ile ilgili 2015’te yeni bir süreç başlattık. Dokuma’yı, halkla el ele vererek hayata kazandırmak, toplumsal yaşamın önemli merkezlerinden biri haline getirmek için bir irade ortaya koyduk. Bu irademiz neticesinde Dokuma yerleşkesi içerisindeki 70 dönümlük ormanlık alanı kent parkı düzenlemesiyle halkımızın hizmetine sunduk” dedi.



Güçlendirmeye 5 milyon TL

Fabrika binasında yaklaşık 5 milyon TL tutarında bir güçlendirme çalışması yapıldığına işaret eden Tütüncü, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Fabrika’nın 20 bin metrekarelik kapalı alanının temeli ve kolonları güçlendiriliyor. Aslında 20 bin m2’lik bir salon kazanmış oluyoruz. Bu salonunun 8 bin metrekaresini TÜBİTAK işbirliği Akdeniz bölgesinin ilk bilim merkezini yapacağız. Diğer kısımlarda ise çeşitli müzeler, sosyal amaca dönük salonlar olacak.”

Başkan Hakan Tütüncü, 488 dönümden oluşan Dokuma Fabrikası Yerleşkesini, koruma imar planıyla koruma altına aldıklarının altını çizdi.
Kaynak: İHA