Çankaya Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Temel Atma Töreni

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: 'Aladağ'da yurtta kalan çocuklarımız, köylerden gelip barınacak yerleri olmadığı için bir yurtta kalan çocuklarımız. Sormamız gereken soru şu, koskoca Türkiye Cumhuriyeti nasıl olur da yurt sorununu çözemez? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, 'dünyaya meydan okuyoruz' diye bağıranlar acaba bu çocukların yurt sorununu neden çözmezler?' 'Şimdi RTÜK hemen yayın yasağı getirmiş. Niye yayın yasağı getirirsiniz? Gerçeklerin vatandaşlar tarafından öğrenilmesini ne için istemiyorsunuz? Hangi gerekçeyle yayın yasağı getiriyorsunuz, anlamak mümkün değil'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Aladağ'da yurtta kalan çocuklarımız, köylerden gelip barınacak yerleri olmadığı için bir yurtta kalan çocuklarımız. Sormamız gereken soru şu, koskoca Türkiye Cumhuriyeti nasıl olur da yurt sorununu çözemez? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, 'dünyaya meydan okuyoruz' diye bağıranlar acaba bu çocukların yurt sorununu neden çözmezler?' dedi.

Kılıçdaroğlu, Çankaya Belediyesi tarafından Eskişehir Yolu üzerinde yaptırılacak Atatürk Kültür Merkezi'nin temel atma törenine katıldı.

'Atmosferin biraz karamsar olduğunu biliyorum.' diyerek sözlerine başlayan Kemal Kılıçdaroğlu, 'Aslında her gün güzel bir güne uyanmak isteriz. Huzur içinde yatağımızdan kalkıp, kahvaltıya oturmak isteriz. Akşam televizyonun karşısına geçip haberleri, dizileri, filmleri, tartışma programlarını huzur içinde dinlemek isteriz. Fakat bugün geldiğimiz nokta bunlara imkan vermiyor.' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dün akşam acı bir haberle karşı karşıya kaldık. 11 kız çocuğumuz ve bir görevli, çıkan yangında hayatını kaybetti. Çocukların ne kadar önemli olduğunu bütün anneler babalar bilir. Çocukların üzerine titreriz. Onların bizden daha iyi bir eğitim almasını isteriz. Daha iyi bir yaşam koşulları, yaşam standardı yakalamalarını isteriz. Her türlü özveride bulunuruz, 'Çocuklarımız daha iyi yetişsin' diye. Aladağ'da yurtta kalan çocuklarımız, köylerden gelip barınacak yerleri olmadığı için bir yurtta kalan çocuklarımız. Sormamız gereken soru şu, koskoca Türkiye Cumhuriyeti nasıl olur da yurt sorununu çözemez? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, 'Dünyaya meydan okuyoruz' diye bağıranlar acaba bu çocukların yurt sorununu neden çözmezler? 14 yıldır iktidardasınız yurt sorununu neden çözmüyorsunuz.'

Yurtta yangın merdiveni bulunduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, 'Ölen kız çocuklarımızın yığıldığı yer yangın merdiveninin kapısının önü. Açılmıyor çünkü kilitli. Oysa teknoloji var, içeriden açılan, dışarıdan açılmayan kapılar var. Neden bunlar yapılmaz? Neden bunun önlemi alınmaz? Neden ve hangi gerekçeyle izin verilir.' diye konuştu.

- Yayın yasağı eleştirisi

Çocuklarını kaybeden anne ve babaların yaşadığı acıları herkesin yüreğinde hissettiğini bildiren Kemal Kılıçdaroğlu, yangına ilişkin yayın yasağını eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Şimdi RTÜK hemen yayın yasağı getirmiş. Niye yayın yasağı getirirsiniz? Gerçeklerin vatandaşlar tarafından öğrenilmesini ne için istemiyorsunuz? Hangi gerekçeyle yayın yasağı getiriyorsunuz, anlamak mümkün değil. Gerçekleri nereye kadar saklayacaksınız?' ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

'Her gün bir felaketle karşılaşıyoruz. Haftanın bir günü yok ki 'şu günde bari yüzümüz gülsün.' Nasıl oldu da Türkiye bu kadar karanlık bir atmosferin içine sokuldu ve hangi gerekçeyle sürüklendi Türkiye buraya? Hepimizin oturup düşünmesi lazım. Bu ülkenin işçisinin de köylüsünün de memurunun da sanayicinin de oturup düşünmesi lazım. Türkiye bunları hak etmiyor. Bir kültür merkezinin temelini atıyoruz. Bu kültür merkezinin temelinde ne yatıyor biliyor musunuz? Tasada ve kıvançta beraber olmak yatıyor. Bir kültür merkezinde nasıl tasada ve kıvançta beraber oluruz? Burada bir sanat filmi izlediğimizi düşünelim. Karanlık bir ortamda film izliyoruz. Filmde yaşanan bütün duyguları ortak yaşıyoruz. Görüşümüz ne olursa olsun, o filmdeki bütün duyguları ortak yaşıyoruz. Ortak yaşamayı öğreniyoruz. Veya bir tiyatroya gittiğimizde o tiyatroda yaratılan atmosferi yine hep birlikte yaşıyoruz. Darbe yönetimleri kültürden hep korkmuştur. Sanattan hep korkmuştur. Filmlerin, tabloların, şiirlerin, kitapların yasaklandığını biliyoruz...'

'Bunları yasaklayanların korkak insanlar olduğunu' savunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Onların cesaretleri yoktur. Cesaretleri olsa yasaklamazlar. Biz yasaksız bir Türkiye'yi hep özledik ve gerçekleştirmek için de çaba harcayacağız. Tek bir amacımız var ve tek bir hedefimiz var. Görüşümüz inancımız, kimliğimiz, siyasi görüşümüz ne olursa olsun bu ülkede insanca, birlikte, bu ülkede güler yüzlü yaşamak istiyoruz.' diye konuştu.

- 'Biz halkımızın gülmesini istiyoruz'

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de ülkede her gün yeni acılar yaşandığına dikkati çekerek, 'Biz halkımızın gülmesini istiyoruz. Halkın yüzünü güldürecek ona umut verecek eserleri bir bir hayata geçirmeye gayret ediyoruz.' dedi.

Atatürk'ün, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür' dediğini hatırlatan Taşdelen, bu kapsamda Çankaya'nın ve Ankara'nın kültür merkezi ihtiyacını gidermek için harekete geçtiklerini belirtti,

Merkezin yapılacağı arazinin Çankaya Belediyesi'nin elindeki en kıymetli alan olduğuna vurgu yapan Taşdelen, 'Sosyal belediyecilik anlayışı ile bu kıymetli alana en kıymetli eserimizi kazandırıyoruz. Hem cumhuriyete hem Atatürk'e layık oluyoruz. Atatürk'ün ismini silmeye, unutturmaya çalışıyorlar. Biz de CHP'liler olarak siz Atatürk'ün ismini ne kadar silmeye çalışırsanız çalışın, biz de yaptığımız her tesise onun adını vermeye devam edeceğiz.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından merkezin temeli Kemal Kılıçdaroğlu ve katılımcılar tarafından atıldı. Temel atma törenine CHP'den ihraç edilen Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da katıldı.

- Türkiye'nin sayılı merkezlerinden olacak

Temeli atılan Atatürk Kültür Merkezi'nde, bin kişilik full akustik salon ile 500 kişilik konferans salonu bulunacak. 22 bin metrekarelik alana inşa edilecek merkez, atölyeler, galeriler, çok amaçlı salonlar ve kafeteryadan oluşacak.

Akustik tasarımının yanı sıra sahne yüksekliği ve orkestra çukuru ile Türkiye'nin sayılı sanat yerlerinden biri olması planlanan merkez, önemli müzikallere, tiyatrolara, konserlere ve konferanslara ev sahipliği yapacak.
Kaynak: AA