Arakan Müslümanlarına Yönelik Şiddet Olayları

Nichiren Shoshu Budist Derneği Başkanı Sendjaja: 'Rohingyaların gördüğü muamele insan haklarına aykırıdır' 'Hiçbir din böyle bir muameleyi hoş görmez' Endonezya'nın Myanmar Büyükelçiliği: 'Sosyal medyada paylaşılan her görüntüye itibar edilmemesini rica ediyoruz'.

Endonezya'da faaliyet gösteren ve merkezi Japonya'da bulunan Budist sivil toplum kuruluşu Nichiren Shoshu Budist Derneğinin Başkanı Suhadi Sendjaja, Myanmar'da Arakan Müslümanlarının gördüğü muamelenin insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

Sendjaja, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arakan Müslümanlarının gördüğü muameleyi tasvip etmediğini vurgulayarak, 'Rohingyalara yapılanların dini inançlarla ilişkisi yok. Hiçbir din böyle bir muameleyi hoş görmez. Bir Budist olarak Arakan Müslümanlarına karşı yapılanları tasvip etmiyorum.' dedi.

Sorunun çözümü için hükümetin gerekli adımları atmasının önemine işaret eden Sendjaja, 'Arakan Müslümanlarının gördüğü muamelenin insan haklarına aykırı olduğuna şüphe yok. Bu nedenle, yaşanan olayların sosyal ve siyasi nedenlerinin tespit edilmesi, çözüm yollarının bulunması gerekiyor.' ifadesini kullandı.

Geçen yıl da benzer olayların yaşanması üzerine Budist ve Müslüman derneklerinden dört temsilci olmak üzere Myanmar'a gittiklerini hatırlatan Sendjaja, 'Myanmar'da Budist ve Müslüman derneklerini ziyaret ettik. Genel olarak baktığımızda Myanmar'da Müslümanlar hayatlarını normal biçimde sürdürüyor. Öte yandan ülkede yaklaşık bin yıllık geçmişe sahip Arakan Müslümanlarının statülerine açıklık getirilmemesi nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların çözülmesi isteniyorsa, Myanmar hükümeti Arakan Müslümanlarını Myanmar topraklarına ait hissetmelerini sağlayacak girişimlerde bulunmalıdır. Arakan Müslümanları Myanmar'ı kendi ülkeleri gibi benimsemelidir. Vatandaşın hakkı korumalı, vatandaş ülkesini sevmelidir.' diye konuştu.

Sendjaja, dünyada yaşanan benzer olumsuz gelişmelerin, dinlerle bağdaştırılmaması gerektiğini işaret ederek, 'Hiçbir din, savaş ve zulmü öğretmez. Budizm'de de İslam'da da kesinlikle savaş ve zulüm öğretisi yok. Dünyada 'savaş dini' diye bir din yok. Bu nedenle dinleri ve inanışları ne olursa olsun insanlar birlik ve beraberlik içinde yaşamayı öğrenmeli.' dedi.

Myanmar'daki Endonezya Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada da olayların yerinde takip edildiği bildirildi.

Açıklamada, 'Myanmar'da Büyükelçiliği bulunan Endonezya ve diğer Müslüman ülkeler, yaşananları yerinde incelemekte ve takip etmektedir. Bu konuda Myanmar hükümetiyle bilgi alışverişi yapılmaktadır. Sosyal medya da dolaşan resim ve videoların birçoğu gerçek dışı olup, insanları kışkırtmaya yöneliktir. Bu nedenle sosyal medyada paylaşılan her görüntüye itibar edilmemesini rica ediyoruz.' ifadesine yer verildi.

Kaynak: AA