AB Savunma Harcamalarını Artırmayı Planlıyor

AB Komisyonu, savunma projeleri için yeni bir fon oluşturmayı planlıyor AB'nin yeni savunma işbirliği için 25 ile 100 milyar avroluk kaynak gerekiyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, savunma alanındaki işbirliğini artırmak ve gelecekteki savunma projeleri için üye ülkelerin 25 ile 100 milyar avroluk kaynak sağlacağı yeni bir savunma fonu oluşturmayı planlıyor.

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung'un haberine göre, AB Komisyonu yetkilileri, Avrupa savunma stratejisinin bir parçası olan bu fon için ihtiyaç duyulan kaynağın 25 ile 100 milyar avro arasında olduğunu belirtti.

AB Komisyonu'ndan bu konuda getirilen öneriler arasında bulunan 'Ortak Avrupa Güvenlik ve Savunma Birliği' kurulması planının aralık ayında düzenlecek AB zirvesinde kabul edilmesi bekleniyor.

Bu plan ile kurulacak birliğin NATO'ya rakip olmayacağının altı çiziliyor. Gazeteye konuşan AB Komisyonu yetkilileri, hedefin ortak bir 'Avrupa ordusu' kurmak olmadığını belirtti. Ayrıca kurulacak bu birliğin idaresi için sivil ve askeri yönetim kademelerinin kurulacağı bildirildi.

Oluşturulacak fon ile AB'nin savunma sanayi alanında daha aktif hale gelmesi hedefleniyor. Fon üzerinden yapılacak yatırımların çerçevesi ve içeriği ise AB üyesi ülkeler tarafından belirlenecek.

AB üyesi ülkelerin savunma konusunda ortak karar alabilmesini hedefleyen fona yapılacak ödemelerin planlamasında ise üye ülkelerin bütçe açıkları belli bir seviyeye kadar göz ardı edilecek. Mülteci krizinde Fransa ve İtalya'ya yardım edildiği gibi, AB İstikrar ve Büyüme Paktı çerçevesinde bir istisna olarak değerlendirilen savunma fonu planı ile AB Komisyonu üye ülkelere yardım etmeyi planlıyor.

AB'nin savunma harcamaları geçen 10 yılda aynı düzeyde seyrederek 200 milyar avroda kaldı. Buna karşılık Çin, aynı süre zarfında savunma harcamalarını yüzde 150 artırdı. Aynı şekilde ABD, sadece 2015'te AB'nin toplam savunma harcamalarının iki katından daha fazla savunma harcaması yaptı.

Gazetenin haberinde ayrıca ABD'de başkan seçilen Donald Trump'ın seçim kampanyası döneminde, Avrupa ülkelerinin savunma alanına daha çok yatırım yapmaları gerektiğini vurgulamasının da AB ülkelerini savunma konusunda yeni hamleler yapmaya iten faktörler arasında olduğu belirtildi.
Kaynak: AA