35. KİK İçişleri Bakanları Toplantısı

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif:'Dünya, amaçlarını bildiğimiz bazı örgüt ve ülkelerin arkasında durduğu terör olguları, mezhep çatışmaları, değişimler ve fikri sapmalara tanık olmaktadır. Biz bu tehlikeleri önleyecek, devletlerimizi ve halklarımızı koruyabilecek güce sahibiz' KİK Genel Sekreteri Zeyyani:'Körfez ülkelerinin güvenlikleri ayrıştırılamaz. Karşılıklı işbirliği, KİK ülkelerinin güvenliğinin ve istikrarının korunmasında esastır.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Birinci Veliaht Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud, Körfez ülkelerinin güvenliğini hedef alan 'düşmanca planların' bulunduğunu ancak bununla mücadele edebilecek güce sahip olduklarını belirtti.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 35. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) İçişleri Bakanları Toplantısı'na başkanlık yapan Muhammed bin Nayif, 'Körfez güvenliğimiz, stratejik derinliğimiz ve ekonomik ağırlığımız birçok güvenlik tehdidi ile çevrili.' dedi.

Bin Nayif, 'Dünya, amaçlarını bildiğimiz bazı örgüt ve ülkelerin arkasında durduğu terör olguları, mezhep çatışmaları, değişimler ve fikri sapmalara tanık olmaktadır. Biz bu tehlikeleri önleyecek, devletlerimizi ve halklarımızı koruyabilecek güce sahibiz.' diye konuştu.

Söz konusu 'düşmanca planlar ve suç eylemlerinin' doğuracağı tehlikelere karşı güvenlik birimlerinin yeterliliği, derin tecrübeleri ve ulusal birliğe tutunmak suretiyle mücadele edilebileceklerini ifade eden Bin Nayif, şunları söyledi:

'Güvenliğimize ve istikrarımıza saldırmak isteyenler ne kadar güçlü ve tehlikeli olursa olsun, katı tutumumuz ve sert cevabımız karşısında küçüleceklerdir.'

KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani ise iki hafta önce sona eren KİK üyesi ülkelerin emniyet birimlerinin katıldığı 'Arap Körfez Güvenliği-1' ortak tatbikatının önemine vurgu yaptı.

Körfez ülkelerinin güvenliklerinin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirten Zeyyani, 'Körfez ülkelerinin güvenlikleri ayrıştırılamaz. Karşılıklı işbirliği, KİK ülkelerinin güvenliğinin ve istikrarının korunmasında esastır.' ifadelerini kullandı.

KİK ülkeleri, 'Terörle mücadele' alanında eğitim amacıyla Bahreyn'de 'Arap Körfez Güvenliği-1' adlı ortak güvenlik tatbikatı düzenlemişti.
Kaynak: AA