Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: 'Somut olmayan kültürel mirasın sürdürülebilir bir şekilde korunmasındaki en önemli husus, kültürel miras taşıyıcılarının bilgi ve tecrübelerini genç kuşaklara aktarmalarının güvence altına alınmasıdır' 'Bu doğrultuda, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayeleri, riyasetinde somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ve taşıyıcısı oldukları mirası gelecek kuşaklara aktarmaları konusunda teşvik edilmesine yönelik çalışmaları son derece önemli buluyor ve destekliyoruz'.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 'Somut olmayan kültürel mirasın sürdürülebilir bir şekilde korunmasındaki en önemli husus, kültürel miras taşıyıcılarının bilgi ve tecrübelerini genç kuşaklara aktarmalarının güvence altına alınmasıdır.' dedi.

Bakan Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Yaşayan İnsan Hazineleri: Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri'' ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2006'da UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'ne taraf olmasının ardından, bakanlığınca ülkedeki somut olmayan kültürel miras unsurlarına ilişkin araştırma, saptama, koruma, yaşatma, arşivleme ve teşvik çalışmalarının yoğun biçimde sürdürüldüğünü belirtti.

Sözleşmenin yükümlülüklerinden biri olan envanter çalışmaları çerçevesinde, 2008'den beri Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri çalışmalarının yapıldığına işaret eden Avcı, bu kapsamda, 2008'den 2014'e kadar bakanlıkça 110 değerin Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri'ne kaydedildiğini, 20 miras taşıyıcının da Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilan edildiğini ifade etti.

Yaşayan insan hazinelerine teşekkür eden Avcı, Şeref Taşlıova, Tacettin Diker, Sıtkı Olçar, Bekir Tekeli ve Neşet Ertaş gibi hayatını kaybeden miras taşıyıcılarını da rahmetle andı.

- 'Çalışmaları son derece önemli buluyoruz'

Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bakanlık olarak bizim benimsediğimiz koruma çalışmalarının temel amacı, somut olmayan kültürel mirasın yaşayabilirliğini güvence altına almaktadır. Ayrıca söz konusu koruma anlayışımız, kimlik saptama, belgeleme, araştırma, muhafaza, geliştirme, güçlendirme, kuşaktan kuşağa aktarma ve kültürel mirasımızın değişik yanlarının canlandırılmasını da ihtiva etmektedir.

Somut olmayan kültürel mirasın sürdürülebilir bir şekilde korunmasındaki en önemli husus, kültürel miras taşıyıcılarının bilgi ve tecrübelerini genç kuşaklara aktarmalarının güvence altına alınmasıdır. Bu doğrultuda, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayeleri, riyasetinde somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ve taşıyıcısı oldukları mirası gelecek kuşaklara aktarmaları konusunda teşvik edilmesine yönelik çalışmaları son derece önemli buluyor ve destekliyoruz.'

- 'Çok güzel bir adım atmış oluyoruz'

Avcı, törenin, somut olmayan kültürel mirasın belirli unsurlarının icra edilmesi ve yeniden inkişaf etmesi için gerekli bilgi ve becerileri yüksek olan kültürel miras taşıyıcılarını 'Yaşayan İnsan Hazinesi' olarak ilan etmek ve kültürel mirasa katkılarından dolayı şükranları sunmak için gerçekleştirildiğini belirtti.

Bakanlık olarak benimsedikleri koruma hedefine biraz daha yaklaşmış olduklarını ifade eden Avcı, şunları kaydetti:

'Omuzlarımız üzerinde ortak bir sorumluluk olarak hissettiğimiz kültürel miras unsurlarımızın gelecek kuşaklara aktarılması hususunda çok güzel bir adım atmış oluyoruz. Ömürlerini kadim kültürümüzün yaşamasına adamış olan bu çok değerli ustalarımıza, sanatçılarımıza, yaşayan insan hazinelerimize, göstermiş oldukları eşsiz çabalarından dolayı huzurlarınızda teşekkürlerimizi sunuyor, tutkuları, azimleri ve çabaları genç kuşaklara paylaşmaları karşısında şükranlarımızı arz ediyoruz.'
Kaynak: AA