Uluslararası Af Örgütü’nün Moskova bürosu mühürlendi

Uluslararası Af Örgütü’nün Moskova bürosu mühürlendi. Rus yetkililer gerekçenin kira borcu olduğunu söylerken, Af Örgütü bu iddiayı reddetti.

Uluslararası Af Örgütü’nün Moskova bürosu mühürlendi
Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre İnsan hakları savunucusu Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) Moskova şubesi çalışanları ofise geldiklerinde kötü bir sürprizle karşılaştı. Ofisin belediye tarafından mühürlendiğini gören çalışanların ofise girmesine izin verilmedi.

Örgüt çalışanlarından Alexander Artemyev, ofisin girişinin resmi bir mühürle kapatıldığını, kilitlerin değiştirildiğini, alarmın devre dışı bırakıldığını ve ofis elektriğinin kesildiğini söyledi.

KİRA BORCU İDDİASI

Ofisi örgüte kiralayan Moskova Kamu İdaresi Taşınmazlar Birimi konuya ilişkin Reuters'a yaptığı açıklamada, Af Örgütü'nün kirayı düzenli ödemediğini öne sürdü. Taşınmaz sahibi olan birim, örgüte defalarca kira borcunu hatırlatan ihtarlar gönderdiklerini ancak bu yazılı uyarıların örgüt yetkilileri tarafından dikkate alınmadığını, kira sözleşmesine aykırı olan bu tavrın sonucu da örgütün ofisinin mühürlendiğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Moskova bürosu mühürlendi

Af Örgütü ise ‘'tuhaf'' olarak nitelendirdiği bu iddiaları geri çevirdi. Örgütün Avrupa ve Orta Asya direktörü John Dalhuisen, örgüte kesinlikle hiçbir ihtarın gönderilmediğini ve ellerinde Ekim ayı dahil kiranın düzenli olarak yatırıldığına dair kanıtların bulunduğunu belirtti.

Öte yandan örgüt, belediyenin ofis girişine bıraktığı yazılı açıklamanın fotoğrafını internet sayfasında yayınladı. Söz konusu açıklamada örgütün kullandığı ofisin Rusya Federasyonu'nun bir idari birimine ait olduğu ve bir belediye yetkilisinin refakati olmadan ofise girişin yasaklandığı belirtiliyor.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise örgütün yaşadığı ofis sorunundan haberdar olmadığını söyledi.